UKRAJINSKI ZVANIČNICI: Mnoga tela iz grobnice u Izjumu pokazuju znake mučenja, neka imaju vezane ruke na leđima VIDEO
Foto: Printscreen/YouTube

rat u ukrajini

UKRAJINSKI ZVANIČNICI: Mnoga tela iz grobnice u Izjumu pokazuju znake mučenja, neka imaju vezane ruke na leđima VIDEO

Planeta -

Ukrajinski zvaničnici tvrde da se na nekim telima izvučenim iz masovne grobnice u blizini nedavno osvojenog grada Izijuma vide tragovi mučenja.

Oleg Sinegubov, regionalni guverner, rekao je neka od više od 440 tela zakopanih u šumi u blizini grada na severoistoku Ukrajine, imaju ruke vezane na leđima.

"Nalazimo se na mestu masovnog sahranjivanja ljudi, civila koji su ovde sahranjeni, a sada, prema našim saznanjima, svi imaju znake nasilne smrti“, rekao je Sinegubov."Postoje tela sa rukama vezanim [na leđima]. Svaka činjenica će biti istražena i propisno i pravno ocenjena", dodao je on.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju je teroristička zemlja koja "svuda ostavlja smrt".

Muškarci u belim kombinezonima počeli su u petak da iskopavaju tela u okviru masovne ekshumacije na tom mestu, preneo je Rojters i dodao da se moglo videti 20 belih torbi. Rojters je javio da je nekoliko tela bilo vezano užetom oko vrata i ruku.

Šef ukrajinske policije Igor Klimenko rekao je na konferenciji za novinare da se čini da su se žrtve koje su do sada pronađene, civili, iako je bilo informacija da su neki vojnici možda i tamo sahranjeni.

Na snimku iz Izijuma vidi se borova šuma prošarana grobovima. Drvenim krstovima su obeleženi grobovi. Na jednom rukom pisanom znaku je stajalo: "Ukrajinske oružane snage, 17 ljudi, grad Izijum, iz mrtvačnice". Nekoliko je imalo brojeve – 345, 347, 444. Drugi nisu imali oznake.

Zelenski je pozvao svet da "zatraži odgovornost Rusije za ovaj rat“ i poručio da "Rusija svuda ostavlja smrt i za to mora da odgovara".

Serhij Bolvinov, glavni policijski istražitelj za oblast Harkova, rekao je za Skaj njuz da su neki poginuli od granatiranja i vazdušnih udara. On je rekao da će na svakoj grobnici biti izvršena forenzička istraga. "Mogu da kažem da je to jedna od najvećih grobnica u velikom gradu u oslobođenim područjima … 440 tela je sahranjeno na jednom mestu“, rekao je on.

Oleh Kotenko, ukrajinski ombudsman za nestala lica, koji je posetio šumu u četvrtak, rekao je da su neke grobnice sadržale imena i datume. Leševi ukrajinskih vojnika odvezeni su kombijem iz lokalne mrtvačnice i bačeni u masovnu grobnicu u crnim vrećama, rekao je on.

Hiljade ruskih vojnika pobeglo je iz Izijuma tokom vikenda nakon ukrajinske kontraofanzive. Rusi su napustili skoro celu Harkovsku oblast i povukli se na nove odbrambene položaje istočno od reke Oskil, oko 10ak kilometara od Izijuma. Moskva, koja je više puta poricala da cilja civile, nije komentarisala nove ukrajinske optužbe o masakru.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane objavilo je na Tviteru da se masovne grobnice pronalaze u Izjumu nakon oslobođenja od Rusa.

Tačne okolnosti kako su stanovnici umrli tek treba da se utvrde.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track