PRIBLIŽAVA SE SUPERTAJFUN: Japan pozvao stanovnike na evakuaciju, očekuje se i do 500 mm kiše!
Foto: EPA-EFE/KIMIMASA MAYAMA

14. oluja ove sezone

PRIBLIŽAVA SE SUPERTAJFUN: Japan pozvao stanovnike na evakuaciju, očekuje se i do 500 mm kiše!

Planeta -

Japanske vlasti pozvale su na evakuaciju stanovništva koje živi u delovima južnog ostrva Kjušu uoči dolaska snažnog tajfuna koji bi mogao doneti toliko kiše da će visina vode dosezati i pola metra.

Tajfun Nanmadol, koji je Zajednički centar američke mornarice za upozorenje na opasne tajfune klasifikovao kao supertajfun, mogao bi postati najrazornija tropska oluja koja je pogodila Japan u poslednjih nekoliko decenija.

Japanska meteorološka agencija objavila je da bi već u subotu uveče mogla da izda "posebno upozorenje" za prefekturu Kagošima i ostale delove Kjušua.

Meteorolozi upozoravaju da postoji mogućnost visokih talasa i vrlo obilnih kiša, a lokalni mediji navode da bi to bilo prvo takvo upozorenje za bilo koju prefekturu severno od Okinave.

Meteorolog Rjuta Kurora je, na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija, upozorio da bi to područje mogle da pogode "dosad nezabeležene" oluje i padavine i pozvao stanovništvo da se evakuiše pre mraka.

Sutra bi u delovima južnog Kjušua moglo pasti i do 500 milimetara kiše, a u centralnoj oblasti Tokai oko 300 milimetara, prognozirala je agencija.

Železnica Kjušu već je počela sa zatvaranjem pojedinih linija, a veća obustava rada se očekuje u nedelju. Desetine letova je takođe otkazano.

Nanmadol je 14. tajfun ove sezone. U subotu se kretao se blizu južnog japanskog ostrva Minami-Daitoa nastavljajući prema severozapadu brzinom od 20 km na sat. Vetar u srcu oluje duva brzinom od 198 km na sat sa udarima do 270 km/h.

Predviđa se da bi oluja, po snazi ​​jednaka uraganu klase 5 u Atlantskom okeanu, trebalo da skrene prema istoku i u utorak pređe preko Tokija pre nego što se u sredu premesti na područje okeana.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track