POŠTOVANJE: Građani čekaju i po 24 sata u redu da odaju počast kraljici Elizabeti!
Foto: Profimedia

Velika britanija

POŠTOVANJE: Građani čekaju i po 24 sata u redu da odaju počast kraljici Elizabeti!

Planeta -

Kilometarski redovi protežu se od Vestminsterske palate, gde se nalazi kovčeg s telom voljene vladarke, oko kog obilaze posetioci Glosa Nadležni mole ožalošćene da više ne dolaze jer neće stići svi na red do ponedeljka ujutru Desetine hiljada građana od srede satima strpljivo stoji u redu da oda počast preminuloj britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj dok se kovčeg s njenim telom nalazi u Vestminsterskoj palati.

Pojedini građani su čekali i po 24 sata da bi se oprostili od voljene vladarke.

Kraljica Elizabeta, sahrana, kovčeg, sanduk, pogreb
foto: Profimedia

Podrška novom kralju

Red ožalošćenih prostire se desetak kilometara od palate, a nadležni su apelovali na građane da više ne dolaze jer je već sada izvesno da neće svi stići da iskažu poštovanje Elizabeti Drugoj, koja je punih 70 godina bila na britanskom tronu. Organizatori su građanima koji su proveli noć na ulici delili ćebad, a neki od njih su noć proveli i u šatorima. Prijateljstva se stvaraju, dele se slatkiši i razmenjuju uspomene na ženu koja je decenijama bila simbol monarhije. Vatrogasci su delili čaj, kafu, vodu...

- Ovo je najveći trenutak u mom životu. U šoku sam. Kraljica je imala važnu ulogu u mojoj porodici. Majka kao da se ugledala na nju dok nas je vaspitavala - rekao je po izlasku iz Vestminsterske palate Mohamed, koji se iz Bangladeša doselio u London pre nekoliko decenija.

Kraljica Elizabeta, sahrana, kovčeg, sanduk, pogreb
foto: Profimedia

Na bdenju su pored kovčega u petak uveče stajali novi kralj Čarls Treći i ostalo troje dece preminule kraljice - prinčevi Endru i Edvard i princeza Ana. Bilo je predviđeno da kasno sinoć, posle zaključenja ovog izdanja Kurira, na bdenju budu i kraljičini unuci, među kojima su prinčevi Vilijam i Hari. Očekivao se njihov dolazak u vojnim uniformama.

Stigli su i prvi rezultati istraživanja javnog mnjenja, koji pokazuju da novi kralj Čarls Treći uživa veliku podršku građana. Čak 70 odsto Britanaca smatra da je on pokazao dobre liderske sposobnosti, a samo pet odsto ga je loše ocenilo. Istovremeno 63 odsto ispitanika veruje da će kao kralj Čarls Treći dobro raditi svoj posao, a samo 15 odsto misli suprotno.

- Odlično je počeo i smatram da je pokazao da će monarhija biti otvorenija - rekao je politikolog i istoričar Vernon Bogdanor. Sličnog je mišljenja i Robert Hejzel, profesor političkih nauka iz Londona.

Kraljica Elizabeta, sahrana, kovčeg, sanduk, pogreb
foto: Profimedia

Nervoza i otkazi

- Sve dok ne urade nešto veoma pogrešno, očekujem da će monarhija uživati isti nivo podrške kao što je uživala tokom vladavine kraljice Elizabete Druge, a moguće i viši - rekao je Hejzel.

Senku na početak vladavine Čarlsa Trećeg bacili su snimci na kojima on ima problema s priborom za pisanje i, iznerviran, od pomoćnika traži da mu se da druga olovka. Autogol je zabio i najavom da će otpustiti do 110 zaposlenih iz svoje bivše rezidencije Klarens haus.

Kurir.rs

Incident tokom bdenja

Zaleteo se ka kovčegu, pokušao da skine zastavu

Muškarac star oko 30 godina uhapšen je tokom bdenja kad se zaleteo i pokušao da skine zastavu s kovčega u kom se nalazilo telo kraljice Elizabete Druge. Direktan prenos bdenja je nakratko prekinut, a obezbeđenje ga je brzo savladalo i iznelo iz Vestminsterske palate. Incident se dogodio u petak oko 22 časa. Policija je potvrdila da je vinovnik incidenta uhapšen zbog remećenja javnog reda. Nemile scene su se dogodile nakon što su bdenje kraj kovčega s kraljičinim telom završili njeni direktni potomci s kraljem Čarlsom Trećim na čelu. - Videli smo ga preko dana u redu. Bio je sam. Kad je ušao unutra, zaleteo se ka kovčegu i uhvatio zastavu - rekla je Trejsi Holand, čiju je sestričinu Darsi (7) odgurnuo uhapšeni.

Manijak koristio priliku

Napastvovane dve žene

Dve žene su prijavile da su seksualno zlostavljane dok su bile u redu da odaju počast preminuloj vladarki. Jedna žena je rekla da je primetila mladića kako joj se približava, iako ga pre toga nije videla u redu. Zatim je osetila kako joj nešto dodiruje leđa, okrenula se i videla muškarca sa otkrivenim polnim organom. Videla ga je kako zlostavlja i druge žene pre nego što je upozoreno obezbeđenje i pozvana policija. Manijak je uhapšen i ostaće u pritvoru do 14. oktobra. Pred sudom je izjavio da nije kriv.

Zvanice danas dolaze

Posete i pozivnice

Većina stranih državnika koji će prisustvovati sahrani kraljice Elizabete Druge danas će doputovati u London. Nadležni su poslali oko 1.000 pozivnica liderima država, članovima kraljevskih porodica, zvaničnicima i VIP osobama. Novi kralj Čarls Treći večeras će održati prijem za goste. Predstavnici ukupno šest zemalja nisu dobili pozivnice da prisustvuju sahrani, to su - Sirija, Venecuela, Avganistan, Rusija, Belorusija i Mjanmar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track