KO DOLAZI NA SAHRANU KRALJICE ELIZABETE? Predstavnici ovih zemalja nisu pozvani, a evo ko će predstavljati Srbiju
Foto: Profimedia

500 vip zvanica

KO DOLAZI NA SAHRANU KRALJICE ELIZABETE? Predstavnici ovih zemalja nisu pozvani, a evo ko će predstavljati Srbiju

Planeta -

Očekuje se da će sahrani kraljice Elizabete II u ponedeljak prisustvovati oko 500 šefova država i stranih zvaničnika.

Većina lidera zamoljena je da putuje komercijalnim letovima, a saopšteno im je da će biti prebačeni grupno autobusom sa lokacije u zapadnom Londonu.

Ceremonija će biti održana u Vestminsterskoj opatiji, koja može da primi oko 2.200 ljudi.

Očekuje se da će kraljičina sahrana u ponedeljak biti jedno od najvećih okupljanja pripadnika kraljevskih porodica i političara održanih u Velikoj Britaniji decenijama unazad.

Evropske kraljevske porodice

Očekuju se članovi kraljevskih porodica iz čitave Evrope, od kojih su mnogi bili u krvnom srodstvu sa kraljicom.

Belgijski kralj Filip i kraljica Matilda potvrdili su da će doći, kao i kralj Vilem-Aleksander i njegova žena, kraljica Maksima, zajedno sa njegovom majkom, bivšom holandskom kraljicom princezom Beatriks.

Kralj Felipe i kraljica Leticija od Španije takođe su prihvatili poziv, kao i kraljevske porodice Norveške, Švedske i Danske.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević takođe će prisustvovati sahrani kraljice Elizabete II

Karađorđevići, Aleksandar Karađorđević
foto: Zorana Jevtić

Američki predsednici

Bela kuća je potvrdila da će predsednik Džo Bajden prisustvovati sahrani zajedno sa prvom damom Džil Bajden, mada izgleda da oni neće putovati autobusom kada stignu u London.

Mnogo se govorilo o tome da li će Bajden pozvati prethodnika Donalda Trampa da čini deo američke delegacije, ali ograničenja za veličinu delegacija znače da bivši predsednici možda neće moći da prisustvuju.

Bilo je spekulacija da bi neki bivši predsednici i prve dame - posebno Obamini - mogli da dobiju privatne pozivnice.

Džimi Karter, koji je služio kao predsednik od 1977. do 1981, nije dobio pozivnicu, rekao je njegov kabinet za Politiko.

Lideri Komonvelta

Među zvanicama se očekuju i lideri iz svih krajeva Komonvelta, kojima je kraljica bila šefica države tokom čitavog trajanja njene vladavine.

Australijski premijer Entoni Albaneze prihvatio je poziv, kao i premijerka Novog Zelanda Džasinda Ardern i kanadski premijer Džastin Trudo.

Očekuje se da će sahrani prisustvovati veliki broj generalnih guvernera, koji služe kao predstavnici monarha u kraljevstvu Komonvelta, zajedno sa liderima svojih zemalja.

Dugogodišnja premijerka Bangladeša Šeik Hasina i predsednik Šri Lanke Ranil Vikremesinge navodno su takođe prihvatili poziv.

Indijski premijer Narendra Modi tek treba da potvrdi dolazak.

Drugi svetski lideri

Među drugim svetskim liderima za koje se kaže da su prihvatili poziv su irski premijer Majkl Martin, nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer i italijanski predsednik Serđo Matarela, kao i predsednica Evropske komisije Ursula Fon Der Lejen.

Južnokorejski predsednik Jun Suk Jeol i brazilski predsednik Žair Bolsonaro takođe su potvrdili prisustvo.

Doputovaće i japanski car Naruhito, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i francuski predsednik Emanuel Makron.

Iz Pekinga je saopšteno da će na sahranu doći potpredsednik Vang Ćišan kao specijalni izaslanik predsednika Kine Sija Đinpinga.

Islamska republika Iran, dugo godina pod međunarodnim sankcijama zbog nuklearnog programa, biće predstavljena samo na ambasadorskom nivou, saopštili su izvori iz Vajthola.

Srpska premijerka Ana Brnabić prisustvovaće takođe sahrani britanske kraljice.

Ana Brnabić
foto: Printscreen/Pink

Nisu pozvani

Predstavnici Rusije, Belorusije i Mjanmara nisu pozvani.

Diplomatski odnosi Velike Britanije i Rusije potpuno su prekinuti od početka rata u Ukrajini, a portparol ruskog predsednika Vladimira Putina izjavio je prošle nedelje da on i "ne razmišlja" da prisustvuje sahrani.

Invazija je pokrenuta delimično sa teritorije Belorusije, čiji je predsednik, Aleksandar Lukašenko, bliski Putinov saveznik.

Velika Britanija je takođe značajno smanjila diplomatsko prisustvo u Mjanmaru od vojnog puča u ovoj zemlji u februaru 2021. godine.

Nisu pozvani ni predstavnici Sirije, Venecuele i Avganistana.

Iran, Severna Koreja (DPRK) i Nikaragva su samo pozvani da pošalju ambasadore, a ne šefove država.

Kurir.rs/BBC

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track