RUSI BI MOGLI DA BUDU OPKOLJENI OKO LIMANA? ISW procenjuje da troše snage na besmislene ofanzive umesto na odbranu od Ukrajinaca
Foto: Shutterstock

rat u ukrajini

RUSI BI MOGLI DA BUDU OPKOLJENI OKO LIMANA? ISW procenjuje da troše snage na besmislene ofanzive umesto na odbranu od Ukrajinaca

Planeta -

Ruske snage nastavljaju da sprovode besmislene ofanzivne operacije oko grada Donjecka i Bahmuta umesto da se usredsrede na odbranu od ukrajinskih kontraofanziva koje nastavljaju da napreduju, procenjuje Institut za proučavanje rata (ISW).

Ruske trupe nastavljaju da napadaju Bahmut i razna sela u blizini grada Donjecka koja su od emotivnog značaja za stanovnike Donjecke Narodne Republike (DNR), ali od malog drugog značaja. Rusi očigledno usmeravaju neke od veoma ograničenih rezervi dostupnih u Ukrajini na ove napore, a ne na ranjive ruske odbrambene linije duž reke Oskil u istočnoj Harkovskoj oblasti.

ISW navodi da se Rusi ne mogu nadati da će uspeti oko Bahmuta ili grada Donjecka u dovoljno velikom obimu da zaustave ukrajinsku kontraofanzivu i čini se da nastavljaju gotovo robotske napore da se utvrde u Donjeckoj oblasti koja se čini sve odvojenijom od sveukupne realnosti rata.

Neuspesi Rusije da požure sa dovođenjem pojačanja do Harkovske i Luganske oblasti ostavljaju veći deo severoistočne Ukrajine koju je okupirala Rusija veoma ranjivom za nastavak ukrajinske kontraofanzive.

Rusi su možda odlučili da ne brane ovu oblast, uprkos ponovljenim izjavama ruskog predsednika Vladimira Putina da je svrha specijalne vojne operacije "oslobađanje“ Donjecke i Luganske oblasti. Davanje prioriteta odbrani ruskih dobitaka u južnoj Ukrajini u odnosu na držanje severoistoka Ukrajine ima strateškog smisla jer su Hersonska i Zaporoška oblast kritičan teren i za Rusiju i za Ukrajinu, dok su retko naseljena poljoprivredna područja na severoistoku mnogo manje bitna.

Nastavak ruskih ofanzivnih operacija oko Bahmuta i grada Donjecka mogli bi da ukažu da je donošenje odluka u ruskoj vojsci i dalje upitno, navodi Institut.

Eksperti navode i da se čini da ukrajinske snage proširuju položaje istočno od reke Oskil i severno od reke Siverski Donjec što bi im moglo omogućiti da obuhvate ruske trupe koje se drže oko Limana.

Dalje ukrajinsko napredovanje na istok duž severne obale reke Siverski Donjec moglo bi učiniti ruske pozicije oko Limana neodrživim i otvoriti pristupe Lisičansku i konačno Severodonjecku.

Čini se da se ruski branioci u Limanu i dalje sastoje od velikog dela rezervista i ostataka jedinica teško oštećenih u kontraofanzivi Harkovske oblasti, a čini se da Rusi ne upućuju pojačanja sa drugih mesta u pozorištu na ove oblasti.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track