IRAN NA PREKRETNICI? Protesti zbog smrti devojke koju je pretukla policija za moral, kruže glasine da ajatola nije dobro VIDEO
Foto: Printscreen/Twitter

prevaspitavanje

IRAN NA PREKRETNICI? Protesti zbog smrti devojke koju je pretukla policija za moral, kruže glasine da ajatola nije dobro VIDEO

Planeta -

Iranske vlasti suzavcem i batinama razbili su demonstracije koje su ovog vikenda održane u Sakezu, rodnom mestu devojke koja je u petak preminula u bolnici nakon što ju je pretukla policija za moral jer nije nisila hidžab po pravilima.

Mahsa Amini putovala sa svojom porodicom iz zapadne iranske provincije Kurdistan u glavni grad Teheran da poseti rodbinu kada je uhapšena jer je, navodno, prekršila stroga pravila zemlje o nošenju hidžaba.

Očevici tvrde da je Amini pretučena u policijskom kombiju, što policija negira. Devojka je posle "prevaspitavanja" u policiji završila u komi u bolnici gde je preminula.

Fotografije devojke sa zavojima na glasi postale su viralne na društvenim mrežama i izazvale bes javnosti, toliki da su tokom vikenda brojne žene na protestu, koji je policija rasterala suzavcem, skinule hidžab i uvikivale "Smrt diktatoru"!

Demonstranti su se zatim okupili ispred kancelarije guvernera i uzvikivali još parola, ali su se raspršili kada su snage bezbednosti ispalile suzavac, navodi Fars.

Ultrakonzervativni, tvrdolinijaški iranski predsednik Ebrahim Raisi navodno je naredio "nezavisnu istragu" smrti Amini, dok je ministar unutrtašnjih poslova poručio da nigde nije zabeleženo da je Amini pretučena.

Protesti su se proširili i na regionalni glavni grad Sanandaj i trajali su duboko u noć, a demonstranti su palili automobilske gume i bacali kamenice na policiju.

Protesti su održani i u glavnom gradu Irana, Teheranu, ali uz masovno prisustvo interventne policije. Mediji prenose da je u tom trenutku veći deo Teherana bio bez internata, verovatno da bi se zaustavila koordinacija protesta.

Mnoge žene u Iranu u znak protesta odsekle su kosu.

Masovno nezadovoljstvo, koje je počelo da se širi sa Raisijevim zakonom o nošenju hidžaba, dovelo je do toga da kruže priče da zdravstveno stanje Vrhovnog vođe, koji već nedeljama nije viđen u javnosti, nije najbolje.

Njujork tajms je preneo da je Vrhovni vođa imao problema sa stomakom i da je prebačen u bolnicu gde će biti podvrgnut operaciji creva, ali potvrde toga ili demantija, nema.

Od ranije se zna da 83-godišnji ajatola Hamenei ima problema sa srcem, koji su mu dijagnostifikovani još 1998. Državni mediji objavili su 2014. i da je Hamenei operiran zbog raka prostate.

Kako bi demantovali glasine, državni mediji objavili su u subotu fotografije na kojima Hamenei navodno vodi versku ceremoniju u Teheranu, na kojima se može videti kako sedi na pozornici sa hirurškom maskom na licu.

Smrt Hameneija mogla bi da označi početak političkih i društvenih previranja u Islamskoj Republici, čije je stanovništvo većinom siromašno posle višedecenijskih sankcija i skretanja zemlje u desno, sa jačanjem tvrde struje koja želi uništenje Izraela i zapadnih država i jačanje već drakonskih verskih zakona u zemlji.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track