GRAD POD OPSADOM: Sahrana kraljice Elizabete najveća je bezbednosna operacija u istoriji Londona!
Foto: Profimedia

stižu stotine svetkih lidera

GRAD POD OPSADOM: Sahrana kraljice Elizabete najveća je bezbednosna operacija u istoriji Londona!

Planeta -

London će danas biti najčuvaniji grad na svetu. Više od 10.000 policajaca, uz nekoliko hiljada specijalaca i telohranitelja, brinuće o više stotina svetskih lidera, članova kraljevskih porodica i zvaničnika, koji će uz stotine hiljada građana ispratiti na večni počinak britansku kraljicu Elizabetu Drugu!

Očekuje se da sahrana vladarke, koja je 70 godina bila na britanskom tronu, bude najveći događaj u istoriji grada, koji ima nepunih devet miliona ljudi, veći čak i od njenog krunisanja 1953, sahrane bivšeg premijera Vinstona Čerčila 1965. i sahrane princeze Dajane 1997.

- Spremni smo na sve izazove od terorističkih pretnji do nasilnih protesta i stampeda - kaže Stjuart Kandi, zamenik pomoćnika komesara londonske Metropoliten policije.

Kraljica Elizabeta, sahrana, kovčeg, sanduk, pogreb
foto: Profimedia

On je potvrdio da će na ulicama britanske prestonice biti raspoređen najveći broj policajaca u istoriji. Kako prenosi Rojters, među brojnim specijalcima na dužnosti će danas, između ostalog, biti jedinica na konjima za razbijanje protesta, jedinica sa psima za otkrivanje eksploziva, posebna jedinica na motociklima, kao i telohranitelji zaduženi za čuvanje svetskih lidera i pripadnika kraljevskih porodica. Bezbednosni izazov za sahranu kraljice veći je i od Olimpijskih igara, koje su održane u Londonu 2021. i koje su trajale dve nedelje.

U centralnim gradskim zonama postavljeno je 36 kilometara barijera i prepreka kako bi se kontrolisala masa.

Kraljica Elizabeta, sahrana, kovčeg, sanduk, pogreb
foto: Profimedia

- Ovo je definitivno najveća operacija u istoriji i verovatno će dugo ostati tako - dodao je Kandi. Na čelu operacije "Londonski most", koja je godinama pažljivo planirana, nalazi se Mark Rauli, kome je ovo prva nedelja na poslu kao šef londonske policije. On je ranije bio šef nacionalne službe za borbu protiv terorizma. Gradonačelnik Londona Sadik Kan pokušao je da na najjednostavniji način opiše šta se očekuje danas u britanskoj prestonici:

- Zamislite Londonski maraton, karneval Noting Hil, Olimpijske igre i kraljevsko venčanje - ova sahrana je sve to u jednom danu - rekao je Kan za Skaj njuz. Tokom priprema za sahranu policija je uhapsila ukupno 34 osobe, ne navodeći razloge za njihovo zadržavanje, što je naišlo na kritike javnosti i optužbe da se krše zakoni. Dvojica policajaca izbodena su u petak uveče u centru Londona. Elizabeta Druga (96) preminula je 8. septembra u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

Kurir.rs

Prijem kod kralja Čarlsa Trećeg uoči sahrane

Bajden predvodi svetske lidere

Američki predsednik Džozef Bajden doputovao je u London u noći između subote i nedelje kako bi danas prisustvovao sahrani kraljice Elizabete Druge.

Bajden će predvoditi svetske lidere na današnjem ispraćaju britanske vladarke.

Uoči sahrane, kasno sinoć, posle zaključenja ovog izdanja Kurira, novi britanski vladar kralj Čarls Treći je sa suprugom kraljicom pratiljom Kamilom i britanskom premijerkom Liz Tras organizovao prijem za svetske zvaničnike u Bakingemskoj palati.

Za kralja su diplomatske obaveze počele u subotu susretom sa predstavnicima 14 kraljevina Komonvelta, među kojima su Kanada, Novi Zeland i Australija.

Osim Bajdena, sahrani će prisustvovati Emanuel Makron, predsednik Francuske, Redžep Tajip Erdogan, predsednik Turske, Žair Bolsonaro, predsednik Brazila, kanadski premijer Džastin Trudo... Kraljevske porodice predvodi japanski car Naruhito, kome je ovo prvo putovanje u inostranstvo od dolaska na tron 2019, saudijski princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman, španski kralj Felipe Šesti, kao i njegov otac Huan Karlos Prvi, koji je abdicirao 2014. i sada živi u egzilu u UAE. Evropske kraljevske porodice predstavljaće holandski kralj Vilim Aleksandar, belgijski kralj Filip, norveški kralj Harald V, danska kraljica Margareta, švedski kralj Gustaf XVI i kraljica Silvija, princ Albert od Monaka...

Kraljica Elizabeta, sahrana, kovčeg, sanduk, pogreb
foto: Profimedia

Drugi šalju ambasadore

Neki nisu pozvani

Zanimljivo je da pozivnicu da prisustvuju sahrani nisu dobili predstavnici Rusije, Belorusije, Mjanmara, Sirije, Venecuele i Avganistana. Na drugoj strani, zemljama poput Irana, Severne Koreje i Nikaragve savetovano je da pošalju ambasadore, a ne predsednike. Nakon smrti kraljice Elizabete Druge iz Kremlja saopšteno je da ruski predsednik Putin ne namerava da prisustvuje sahrani, dok je kritikovana odluka iz Londona da se poziv uskrati nekom drugom diplomatskom predstavniku koji bi reprezentovao Rusiju.

Neće morati da idu autobusom

Protekcija za Bajdena i Makrona

Organizatori su najavili da će svetski lideri i pripadnici kraljevskih porodica morati da zaborave na privatne limuzine, helikoptere i druga prevozna sredstva ukoliko žele da prisustvuju sahrani kraljice Elizabete Druge. Naime, za njih je planiran prevoz autobusom do Vesminsterske katedrale, gde će biti održana služba. Međutim, od ovog pravila se odustalo u slučaj američkog predsednika Džozefa Bajdena i francuskog predsednika Emanuela Makrona. Bajdenu će biti dopušteno da na sahranu dođe u oklopnoj limuzini, koju nazivaju "Zver", a Makron u svojoj službenoj limuzini.

Satnica sahrane

6.30 sati Završava se bdenje i građani više neće moći da odaju počast preminuloj kraljici

10.40 sati Kovčeg sa telom kraljice Elizabete Druge biće prebačen u Vesminstersku opatiju

11 sati Truba će označiti početak crkvene službe

12 sati Kovčeg s telom će potom u vojnoj pratnji biti prebačen do tijumfalne kapije Velington Arč

13 sati Kovčeg će državnim mrtvačkim vozilom biti prebačen u dvorac Vindzor

19.30 sati Kraljica će biti sahranjena u kraljevskoj kripti kapele Svetog Đorđa u prisustvu članova najuže porodice, pored supruga princa Filipa, roditelja i sestre

Predstavnici Srbije

Princ i premijerka

Srbiju će na sahrani kraljevske porodice predstavljati princ Aleksandar Karađorđević i premijerka Ana Brnabić. Zanimljivo je da je princ Aleksandar Karađorđević kumče pokojne kraljice Elizabete Druge.

- Moja kuma, Njeno visočanstvo kraljica Elizabeta, tada Njeno kraljevsko visočanstvo princeza Elizabeta, krstila me je zajedno sa svojim ocem, Njegovim visočanstvom kraljem Džordžom VI u Londonu - napisao je jednom prilikom na Fejsbuku Aleksandar Karađorđević.

Britanski mediji su ranije preneli da je kraljica kumovala čak 30 puta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track