ITALIJANSKI MEDIJI PREDVIĐAJU BUNU ZBOG HLEBA: I ranije je rast cena ove namirnice znao da izazove proteste VIDEO
Foto: Shutterstock

la stampa

ITALIJANSKI MEDIJI PREDVIĐAJU BUNU ZBOG HLEBA: I ranije je rast cena ove namirnice znao da izazove proteste VIDEO

Planeta -

Brzi rast cena hleba, koji je pogodio sve zemlje EU, opterećen je narodnim nemirima i pravim „bunom hleba“, rekao je Emanuele Bonini u italijanskom listu La Stampa.

Prema rečima autora, rekordne cene hleba u evrozoni, koje su u proseku porasle za 18 odsto, mogle bi povući „sve moguće posledice”.

"Četvrtina država članica EU bori se sa problemom koji u velikoj meri utiče na svakodnevni život porodica, ali u stvarnosti ceo blok od dvadeset sedam zemalja mora da se nosi sa dvocifrenim povećanjem cena. Samo Francuska i Holandija imaju uspeli da izbegnu ovaj opšti trend do sada , gde je rast iznosio 8,2 odsto, odnosno 9,6 odsto“, rekao je Bonini.

Novinar je podsetio da je u italijanskoj istoriji nagli rast cene hleba često dovodio do nereda, nazivajući Italiju „primerom” posledica krize.

"Fanov narodni ustanak 1791. godine zbog poskupljenja brašna, nemiri 1898. koji su izbili na kraju jednog od najboljih društveno-ekonomskih perioda posle poskupljenja hleba. Takođe "rat žitom" u Torinu 1917. U jeku svetskog rata nestašica pšenice je dovela do toga da su cene naglo porasle, proizvod je postao nedostupan za mnoge, a građani su pohrlili na trg. U jeku borbi, sardinski grenadiri su biti prebačen u staru prestonicu italijanskog kraljevstva radi uspostavljanja reda“, podsetio je Bonini.

Ranije je evropska statistička agencija Evrostat konstatovala poskupljenje hleba u Evropi , koje je premašilo inflaciju od deset odsto. Maksimalno poskupljenje od 60 odsto zabeleženo je u Mađarskoj . Agencija je tešku situaciju sa cenama objasnila situacijom u Ukrajini , krizom sa ukrajinskim žitom, kao i nestašicom energenata.

Kurir.rs/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track