SAHRANA VEKA: U večnost ispraćena najpoznatija kraljica na svetu!
Foto: AP Mark Large, Shutterstock

oproštaj

SAHRANA VEKA: U večnost ispraćena najpoznatija kraljica na svetu!

Planeta -

Velika Britanija i ceo svet oprostili su se juče od kraljice Elizabete Druge, najdugovečnije vladarke u istoriji Ostrva!

Raskošnu ceremoniju sahrane prepunu tradicije i simbolike pratile su putem malih ekrana stotine miliona građana iz celog sveta, dok je, prema nekim procenama, dva miliona Britanaca odalo počast omiljenoj kraljici, isprativši aplauzom i u suzama kovčeg sa njenim telom na putovanju od Vesminsterske opatije do Vindzora.

Kraljevske suze

Kraljicu je u suzama ispratio i njen naslednik, najstariji sin i novi kralj Čarls Treći, kao i ostali članovi kraljevske porodice. Ceremonija sahrane je direktno prenošena u parkovima u Londonu, kao i u 120 bioskopa širom Ostrva.

Ceremonija sahrane je počela nešto pre 11 sati, kada je kovčeg sa kraljičinim telom prebačen iz Vesminsterske palate u Vesminstersku opatiju na lafetu, koji su vukla 142 mornara Kraljevske mornarice. Iza njih su išli kralj Čarls Treći i ostali članovi kraljevske porodice. U Vestminsterskoj opatiji održana je završna crkvena ceremonija. Njoj je prisustvovalo oko 2.000 lidera država, članova kraljevskih porodica iz celog sveta i drugih zvaničnika.

Kraljica Elizabeta, sahrana
foto: AP

Opelo je služio sveštenik Dejvid Hojl.

- Sa zahvalnošću se sećamo njene predanosti tokom toliko godina dok je bila kraljica i vladarka Komonvelta - rekao je on.

Nakon opela je odsvirana himna koja se pevala na Elizabetinom venčanju sa Filipom davne 1947, nakon čega je govor održao kanterberijski nadbiskup Džastin Velbi.

- Znam da Njegovo veličanstvo deli istu nadu i veru u Isusa Hrista kao i njegova majka, isti osećaj služenja i dužnosti. Kraljica je 1953. počela svoju vladavinu tihom molitvom upravo ovde, na glavnom oltaru. Njena odanost Bogu bila je prisutna i pre nego što su njoj postali odani - rekao je Velbi.

Nakon crkvene održana je i državna ceremonija sahrane, na kojoj je premijerka Liz Tras pročitala odlomak iz Svetog pisma, iz Jevanđelja po Jovanu:

„Neka se ne uznemiruje srce vaše: verujte u Boga, verujte i u mene.“

Kraljica Elizabeta, sahrana
foto: AP

Simboli vladavine

Kruna, skiptar i kugla

Na kovčegu sa telom kraljice Elizabete nalazili su se kruna, skiptar i kugla kao simboli vladavine. Imperijalna kruna izrađena je od zlata i ima 2.868 dijamanata, 17 safira, 11 smaragda, 269 bisera i četiri rubina. Kruna je napravljena za krunisanje kraljičinog oca, kralja Džordža VI, 1937. Pored nje, tu su i skiptar i kugla iz 1661. Kovčeg je bio prekriven zastavom kraljevske porodice.

Kraljica Elizabeta
foto: EPA/Neil Hall

Zvonjava Big Bena

Kovčeg sa telom potom je prenet na lafet i iz Vesminsterske opatije je krenuo ka Velingtonovoj kapiji, odakle je mrtvačkim vozilom prebačen u dvorac Vindzor, a na desetine hiljada ljudi joj je usput odalo počast. Kovčeg sa telom je položen u kraljevsku kriptu kapele Svetog Ðorđa u Vindzoru, pored kraljičinih roditelja, supruga i sestre.

Venac na kovčegu napravljen je od cveća koje je posebno zatražio novi kralj i na njemu se nalazi njegova lična poruka: „S ljubavlju i odanošću, Čarls R.“. Zvonjava na Big Benu označila je početak kretanja pogrebne povorke.

Iza kovčega su išli kralj Čarls Treći, njegova braća prinčevi Endru i Edvard, kao i sestra Ana. U drugom redu išli su zajedno Čarlsovi sinovi, prinčevi Vilijam i Hari, sa suprugama, a potom i ostali članovi kraljevske porodice. Zanimljivo je da su princ Vilijam, koji je sada prvi u redu za nasleđe krune, i njegova supruga princeza od Velsa na sahranu doveli sina princa Džordža i ćerku princezu Šarlot, koji su drugi i treći u redu za nasleđe krune.

Kraljica Elizabeta Druga preminula je 8. septembra u zamku Balmoral u Škotskoj. Imala je 96 godina i punih 70 godina je provela na tronu. Najdugovečnija je vladarka u istoriji Britanije.

Ukratko

  • Škole u Velikoj Britaniji juče su zatvorene, kao i mnoge prodavnice i kompanije pošto je ponedeljak proglašen za neradni dan
  • Supruga princa Harija Megan Markl izgledala je veoma tužno tokom sahrane. Vojvotkinja od Saseksa je čak pustila i suzu, što su uhvatili brojni objektivi
  • Šef britanske tajne službe u Vindzoru se, prema tradiciji, simbolično oprostio od kraljice tako što je slomio svoj štap. Time je označen završetak službe
  • Američki predsednik Džozef Bajden posle sahrane je avionom sa suprugom napustio London, u 15.44 sati
  • Kraljica Elizabeta, sahrana
    foto: AP

Zona zabranjenog leta

Blokada za dronove

Centar Londona je tokom trajanja sahrane bio zona zabranjenog leta. Policija je postavila upozorenja i bilo je zabranjeno puštanje dronova i drugih bespilotnih letelica. Telegraf prenosi da su vlasti koristile posebne uređaje za blokadu dronova. Oni rade na principu blokiranja signala između same letelice i upravljačkog mehanizma. Ovi uređaji su bili postavljeni na krovovima oko Vesminsterske opatije kako bi se sprečili eventualni teroristički napadi.

Kraljica Elizabeta, sahrana
foto: Profimedia

Nisu izdržali napor

Onesvestili se vojnik i policajac

Jedan policajac koji je bio na dužnosti za vreme sahrane onesvestio se kod Trgu parlamenta nekoliko trenutaka pre nego što je prošla pogrebna povorka. Britanski mediji preneli su da se on onesvestio usled iscrpljenosti. Nešto kasnije jedan od vojnika Kraljevske garde snimljen je kako pada tokom službe. Pre nekoliko dana onesvestio se i jedan od vojnika koji su čuvali kovčeg sa kraljičinim telom u Vesminsterskoj palati.

Kraljica Elizabeta, sahrana
foto: Profimedia

Ispraćaj vladarke

Ruže, aplauz, suze

Kako se pogrebna kolona kretala ka Vindzoru, okupljeni građani su se opraštali od kraljice. Neki su aplaudirali, drugi su bacali crvene ruže, a većina je bila u suzama. Bilo je i onih koji su želeli da ovekoveče trenutak, pa su stajali sa strane i slikali.

Kraljica Elizabeta, sahrana
foto: AP
štampano Izdanje
foto: Kurir

NE PROPUSTITE DANAS UZ DNEVNO IZDANJE NOVINA KURIR POKLON dodatak STARS!

Dnevne novine Kurir svakog utorka nagrađuju svoje čitaoce dodatkom Stars.

Otkrivamo sve što poznati žele da sakriju, vruće vesti i stare tajne, plus čekaju vas ekskluzivni intervjui i paparaco fotke!

poklon
foto: Kurir

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja