PANIKA U KREMLJU: Presretnuta pisma iz najelitnijih ruskih jedinica ukazuju na pad morala i degradaciju vojnih sposobnosti Moskve
Foto: SOPA Images Limited / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA/Sergei Ilnitsky, AP/Leo Correa

institut za proučavanje rata

PANIKA U KREMLJU: Presretnuta pisma iz najelitnijih ruskih jedinica ukazuju na pad morala i degradaciju vojnih sposobnosti Moskve

Planeta -

Institut za proučavanje rata (ISW) objavio je novu analizu sukoba u Ukrajini.

U analizi se navodi da hitna rasprava 19. septembra o potrebi da Rusija odmah pripoji Lugansku i Donjecku oblast (od kojih veći deo ove poslednje nije pod ruskom kontrolom) ukazuje na to da tekuća severna kontraofanziva Ukrajine izaziva paniku u Kremlju.

Parlamenti Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), pozvali su svako svoje rukovodstvo da "odmah“ održi referendum o priznavanju DNR i LNR kao ruskih podanika. Glavna urednica RT-a Margarita Simonjan pozdravila je ovaj uahtev, nazivajući ga "krimskim scenarijem“ i dodala da bi pripajanjem DNR i LNR Rusija mogla lakše da zapreti NATO.

Institut za rat navodi da je ovaj pristup nekoherentan jer ruske snage ne kontrolišu sve oblasti Donjecka i Luganska.

Pripajanje teritorija na koje se polaže pravo DNR i LNR bi, prema tome, dovelo do toga da Rusija pripoji oblasti koje bi po definiciji Kremlja bile delimično "okupirane“ od strane ukrajinskih vlasti i ukrajinskih snaga koje napreduju. Ukrajinski udari na Krim jasno pokazuju da napadi na teritoriju koju je Rusija anektirala automatski ne pokreću rusku odmazdu NATO-u, kao što bi Simonjan želela da veruju njeni čitaoci.

Delimična aneksija u ovoj fazi bi takođe stavila Kremlj u čudnu poziciju da zahteva da ukrajinske snage oslobode "rusku” teritoriju, kao i ponižavajući položaj da nije u stanju da sprovede taj zahtev. Ostaje veoma nejasno da bi ruski predsednik Vladimir Putin bio spreman da se stavi u takvu vezu zbog sumnjive koristi od lakšeg ugrožavanja NATO-a ili Ukrajine eskalacijom koju je malo verovatno da će sprovesti u ovoj fazi, navode eksperti ISW.

Ruskom rukovodstvu možda ponestaje načina da pokuša da zaustavi ukrajinske snage dok napreduju preko reke Oskil i bliže Luganskoj oblasti. Kremlj možda veruje da bi delimična aneksija mogla da podstakne regrutovanje dodatnih snaga, kako iz Rusije, tako i sa novoanektirane ukrajinske teritorije. Ruske snage očajnički pokušavaju da mobilišu dodatne snage iz svih potencijalnih izvora kako bi popunile svoje teško degradirane i demoralisane jedinice, ali se pokazalo da nisu u stanju da stvore značajnu borbenu moć, navodi Institut.

Ova najnovija rasprava o aneksiji takođe izostavlja druge delove južne Ukrajine koju je okupirala Rusija u kojima je Kremlj ranije planirao lažne referendume o aneksiji. Spremnost da odustane od obećanja da će sve okupirane oblasti istovremeno uvesti u Rusiju bila bi značajno povlačenje za Putina u očima tvrdolinijaških proratnih grupa kojima se, čini se, udvara. Ostaje da se vidi da li je spreman da se interno kompromituje na takav način. Zastupnici Kremlja u Donbasu redovno nadmašuju poruke Kremlja, s druge strane, i možda su to učinili ponovo dok se bore da zadrže svoju okupiranu teritoriju suočeni sa uspešnom kontraofanzivom Ukrajine.

Nedavni ukrajinski uspesi u kontraofanzivi dodatno smanjuju ionako loš moral među ruskim jedinicama koje su se smatrale elitnim pre 24. februara. Nezavisni beloruski medij Vot Tak objavio je slike presretnutih dokumenata koje su ostavili ruski vojnici jedinice 31135 1. motorizovanog puka 2. gardijske motostreljačke divizije dok su masovno bežali iz Izjuma.

Potpisani dokumenti (datirani 30. avgusta, pre ukrajinske kontraofanzive na Harkov 7. septembra) uključuju pismene molbe komandantima jedinice 31135 da otpuste autore pisama zbog upornog "fizičkog i moralnog umora“.

Ukrajinska obaveštajna služba tvrdila je da je 90% ljudstva 1. motorizovanog puka pisalo strašne izveštaje o stanju morala još 23. maja 2022. godine, navodi Institut za rat i zaključuje da "presretnuta pisma ukazuju na rasprostranjene probleme sa moralom među najelitnijim jedinicama Rusije i degradaciju ruskih konvencionalnih sposobnosti u borbi protiv NATO".

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/ISW

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track