"PODRUČJA KOJA SU OKUPIRANA BIĆE VRAĆENA UKRAJINI"! Erdogan: Zamolili smo ga da vrati Krim njegovim zakonskim vlasnicima
Foto: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

nož u leđa?

"PODRUČJA KOJA SU OKUPIRANA BIĆE VRAĆENA UKRAJINI"! Erdogan: Zamolili smo ga da vrati Krim njegovim zakonskim vlasnicima

Planeta -

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji nije podržavao rusku invaziju, ali nije ni potpuno prekinuo veze s Moskvom, izjavio je u razgovoru za američku TV stanicu PBS kako bi Rusija svu okupiranu teritoriju, uključujući i Krim, trebalo da vrati Ukrajini.

- Ako želi da uspostavi mir u Ukrajini, povratak okupirane teritorije postaće važna tema. To je ono što se očekuje i ono što se traži. Putin je preduzeo određene korake. I mi smo preduzeli određene korake. Područja koja su okupirana biće vraćena Ukrajini, poručio je turski predsednik.

Kaže kako sa "prijateljem Putinom" od 2014. godine razgovara o Krimu.

- Zamolili smo ga da vrati Krim njegovim zakonitim vlasnicima… Nažalost, nijedan korak u tom smeru nije preduzet, navodi se u transkriptu Erdoganovog intervjua.

Odbio je da otkrije ko po njegovom mišljenju u ovom trenutku ima glavnu reč u ratu.

- Nisam voljan da odgovorim na to pitanje. Sve što želimo je da okončamo ovu bitku mirom. Bilo da se radi o Putinu ili o Zelenskom, uvek sam to tražio i predlagao. Ovo je sukob u kom imamo mnogo žrtava. Ljudi umiru, a na kraju dana niko neće pobediti, istakao je turski lider.

S Putinom je o ratu u Ukrajini razgovarao i tokom prošlonedeljnog sastanka u Uzbekistanu.

- Imali smo opsežne razgovore s njim. I on mi zapravo pokazuje da je voljan da okonča ovo što je pre moguće. To je moj dojam, otkrio je Erdogan.

Tokom razgovora je rekao da se “nikakva invazija ne može opravdati”, a na pitanje da li je Putin pogrešio jer je pokrenuo invaziju, ponudio je diplomatski odgovor.

- Nijedan vođa nakon toga neće reći da je to bila greška. Niko neće reći – da, pogrešio sam. Isto se može da se primeni na Ukrajinu. Mislite li da je Zelenski, kad je krenuo u kontraofanzivu, imao osećaj da je pogrešio? Lideri, kada krenu određenim putem, vrlo će se teško vratiti na stare staze. Njima je vrlo teško da se vrate nazad, rekao je turski predsednik.

Nezaobilazna tema razgovora sa Erdoganom bilo je protivljenje njegove zemlje proširenju NATO-a na Finsku i Švedsku. Turski predsednik potvrdio je ranije istaknute stavove.

- Švedska je bila kolevka terorizma. A teroristi su se infiltrirali skroz do njihovih parlamenata. Vidimo i da u Stokholmu teroristi stalno demonstriraju. Transparenata, parola, plakata vođa terorističkih organizacija ima u izobilju. I napadaju nevine turske potomke u Stokholmu. A mi smo sve relevantne dokaze vezane za ova događanja dostavili švedskim sagovornicima, izjavio je Erdogan.

Što se Finske tiče, Erdogan kaže kako su “nešto smireniji i imaju veću kontrolu nad razvojem događaja”.

- Ali Švedska nije takva. Uvek koriste neke izgovore. Stalno govore o ustavu i ceni slobode izražavanja. A ja kažem da terorizam nema nikakve veze sa slobodom izražavanja, poručio je turski predsednik.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track