KIJEV I SAVEZNICI BRZOPOTEZNO OSUDILI NAJAVLJENE REFERENDUME: To je uvod u eskalaciju sukoba! Bela kuća sumnja na mobilizaciju!
Foto: EPA Sergei Bobylev Sputnik Kreml, AP/Bernd Von Jutrczenka, AP/Dan Charity, EPA/Sergey Dolzhenko

očekivano

KIJEV I SAVEZNICI BRZOPOTEZNO OSUDILI NAJAVLJENE REFERENDUME: To je uvod u eskalaciju sukoba! Bela kuća sumnja na mobilizaciju!

Planeta -

Zapad je u utorak osudio vlasti Donbasa, Hersona i Zaparožja da ove nedelje počnu održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji.

Planovi Moskve da održi „lažne referendume“ u okupiranim delovima Ukrajine „besramno su kršenje međunarodnog prava“, izjavio je u utorak generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg .

„To je nova eskalacija Putinovog rata“, dodao je Norvežanin i pozvao međunarodnu zajednicu da osudi taj potez i poveća pomoć Ukrajini. Lider NATO je govorio u Njujorku, gde učestvuje na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Bela kuća je u utorak odbacila plan Rusije da održi referendum, rekavši da je Moskva možda donela odluku da regrutuje trupe u tim oblastima nakon teških gubitaka na bojnom polju.

U očigledno koordinisanom potezu, proruski zvaničnici najavili su referendume od 23. do 27. septembra u oblastima Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja, koje čine oko 15 odsto teritorije Ukrajine, odnosno veličine Mađarske.

„Sjedinjene Države nikada neće priznati pretenzije Rusije na ukrajinske teritorije koje su prethodno pripojile“, rekao je Džejk Salivan , savetnik predsednika Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, prenosi Rojters.

Olaf Šolc, Brisel
foto: EPA/Stephanie Lecocq

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da ruski plan o održavanju "lažnih referenduma" u okupiranim delovima Ukrajine neće biti prihvaćen, ističući i da je protivan međunarodnom pravu. Šolc je na marginama Generalne skupštine UN rekao da Rusija mora da povuče svoju vojsku i da „Ukrajina ima pravo da brani integritet i suverenitet svoje države i demokratije”.

„Podržavamo Ukrajinu u tome“, rekla je nemačka kancelarka, a prenosi agencija dpa.

Francuski predsednik Emanuel Makron nazvao je referendume novom provokacijom Rusije, rekavši da bi ta ideja bila smešna da nije tako tragična.

Makron je ceo proces nazvao parodijom i rekao da ovi glasovi neće imati pravne posledice i obećao da će Francuska nastaviti da pruža vojnu pomoć Kijevu.

Svaki referendum o pridruživanju ukrajinskih teritorija Rusiji uništio bi svaki preostali prozor za pregovore između Kijeva i Moskve, izjavio je u utorak portparol Kancelarije ukrajinskog predsednika.

„Bez referenduma i dalje postoji i najmanja šansa za diplomatsko rešenje. Posle referenduma – ne“, rekao je Serhij Nikiforov , preneli su mediji Liga.net. Nikiforov je reagovao na planove za referendume o formalnoj pripadnosti Rusiji koje su u utorak objavili zvaničnici koje je postavila Rusija u četiri okupirana ukrajinska regiona.

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihajlo Podoljak napisao je da bi u slučaju bilo kakvih referenduma trebalo pojačati ekonomske sankcije Rusiji, kao i snabdevanje Ukrajine oružjem, uključujući i rakete ATACMS, koje imaju veći domet od bilo kog sistema naoružanja koji trenutno poseduje. od Ukrajine.

"Kremlj se protivi isporuci Ukrajine modernih tenkova i ATACMS-a? Vreme je da ih nabavimo", rekao je Podoljak. Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba rekao je da referendumi neće promeniti činjenicu da je Rusija agresor.

„Rusi mogu da rade šta hoće. Ali to ništa neće promeniti“, rekao je Kuleba u Njujorku posle sastanka sa američkom ambasadorkom pri UN Lindom Tomas-Grinfild .

„Rusija je bila i ostala agresor koji nezakonito okupira delove ukrajinske zemlje. Ukrajina ima svako pravo da oslobodi svoje teritorije i nastaviće da ih oslobađa bez obzira na to šta Rusija kaže. U očigledno koordinisanom potezu, proruski zvaničnici najavili su referendume od 23. do 27. septembra u oblastima Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja, koje čine oko 15 odsto teritorije Ukrajine, odnosno veličine Mađarske.

Kurir.rs/Net.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track