PUTIN OBJAVIO DELIMIČNU MOBILIZACIJU I PORUČIO: Ne ucenjujte nas nuklearnim oružjem, zaštitićemo se svim sredstvima! NE BLEFIRAM!
Foto: AP

obratio se javnosti

PUTIN OBJAVIO DELIMIČNU MOBILIZACIJU I PORUČIO: Ne ucenjujte nas nuklearnim oružjem, zaštitićemo se svim sredstvima! NE BLEFIRAM!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin objavio je delimičnu mobilizaciju.

Kako prenose ruski mediji, Putin je potpisao ukaz i najavio da će mere mobilizacije početi u sredu, uz napomenu da će samo rezervisti biti mobilisani i da će im biti obezbeđena dodatna obuka uz sve pogodnosti koje imaju lica u aktivnoj vojnoj službi.

"Parlament će biti informisan o merama koje su potrebne za izvođenje delimične mobilizacije", rekao je on u obraćanju javnosti.

Ne blefiram!

"Ako bude postojala pretnja teritorijalnoj celovitosti Rusije, biće upotrebljena sva sredstva. To nije blef!", poručio je Putin i dodao: "Nemojte nas ucenjivati nuklearnim oružjem!"

Kada pričaju o nuklearnom naoružanju, ti koji pričaju to neka znaju da naša zemlja ima više naoružanja modernijeg od NATO zapada, rekao je on.

Zapad je počeo sa ucenama na nuklearnom polju i pretnjom upotrebe oružja za masovno uništenje protiv Rusije. Ruža vetrova se može okrenuti na njihovu štetu, upozorio je Putin i dodao da će Rusija, kao i do sada, zaustaviti sve koji teže da vladaju svetom, prete raspadu i porobljavanju države.

Referendum

Ruski lider je podržao održavanje referenduma o pripajanju Rusiji, a koji su tražile vlasti u Donbasu, ali i Hersonu i Zaporožju.

Mi štitimo Rusiju, ali i i Donjeck i Lugansk. Od početka vojne operacije i istanbulskih pregovora imamo konačno pozitivne reakcije na naše zahteve. Uradićemo sve što je u našoj moći kako bi se održao miran referendum i bezbednost u DNR i LNR, rekao je on.

"U ovoj situaciji, smatram da je neophodno doneti sledeće odluke, one su u potpunosti adekvatne pretnjama sa kojima se suočavamo. Naime: da zaštitimo našu Otadžbinu, njen suverenitet i teritorijalni integritet, da obezbedimo bezbednost našeg naroda i naroda u oslobođenim teritorijama. Smatram neophodnim da podržim predlog Ministarstva odbrane i Generalštaba o sprovođenju delimične mobilizacije u Ruskoj Federaciji“, rekao je Putin obraćajući se Rusima.

"U pitanju je zaštita suvereniteta i teritorijalnog integriteta Rusije i podrška sunarodnika da sami odrede svoju budućnost", dodao je on.

Specijalna vojna operacija

Putin je poručio da glavni ciljevi specijalne vojne operacije u Ukrajini ostaju nepromenjeni. "Specijalna operacija je bila neophodna radi borbe protiv nacizma u Ukrajini", rekao je on i poručio da je LNR u potpunosti oslobođena, a DNR delimično.

Zapad bi da uništi Rusiju

Putin je danas poručio da je cilj Zapada da oslabi, razjedini i uništi Rusiju jer otvoreno govore da su uspeli da sruše SSSR i da je sada vreme za Rusiju.

"Svrha ovog Zapada je da oslabi, podeli i na kraju uništi našu zemlju. Oni već direktno govore da su 1991. godine mogli da pocepaju Sovjetski Savez, a sada je došlo vreme za samu Rusiju i da se ona raspadne na mnoge smrtno zaraćene regione i regione“, naglasio je ruski predsednik.

Prema njegovim rečima, takvi planovi su se na Zapadu kovali već duže vreme, jer su ohrabrivali bande međunarodnih terorista na Kavkazu, promovisali ofanzivnu infrastrukturu NATO-a u blizini ruskih granica i učinili totalnu rusofobiju svojim oružjem.

Ruski lider je rekao i da Zapadne države podstiču Kijev da prenese borbena dejstva na teritoriju Rusije.

Prema ocenama zapadnih novinara ovo je uvod u eskalaciju sukoba u Ukrajini.

Bela kuća je odbacila ruske planove da održi referendum o pripajanju Rusiji u okupiranim delovima Ukrajine, navodeći da se Moskva možda odlučila na takav potez kako bi sebi olakšala regrutovanje vojnika u tim oblastima nakon što je pretrpela teške poraze na bojnom polju.

Džejk Saliven, savetnik Džoa Bajdena za nacionalnu bezbednost, nazvao je najavljene referendume "uvredom za principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta”.

Kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog odgovorila je na iznenadnu najavu Rusije o održavanju referenduma o pripajanju Rusiji u četiri okupirana regiona - Donjecku, Lugansku, Zaporožju i Hersonu. Podsetimo, to je oko 15 odsto ukupne teritorije Ukrajine.

"Naivne ucene pretnjama i horor pričama o 'referendumima', 'mobilizaciji' onih koji znaju da se bore samo protiv dece i mirnih ljudi... Ovako izgleda strah od poraza. Neprijatelj je u strahu i primitivno manipuliše“, objavio je na Telegramu Andrij Jermak, šef kabineta Zelenskog.

"Ukrajina će rešiti ruski problem. Pretnja se može eliminisati samo silom“, dodao je Jermak.

Kurir.rs/Sputnik/RT/RIA Novosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja