BRITANSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Rusi se boje Ukrajinaca! Ovo su dokazi
Foto: Printscreen

rat u ukrajini

BRITANSKI OBAVEŠTAJCI TVRDE: Rusi se boje Ukrajinaca! Ovo su dokazi

Planeta -

Britansko Ministarstvo odbrane u svom najnovijem izveštaju o situaciji u Ukrajini prokomentarisalo je najavljene referendme u Donbasu o pridruživanju Rusiji.

"Dana 20. septembra 2022. godine, zvaničnici iz okupiranih ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, najavili su da će sprovesti referendume o pristupanju Ruskoj Federaciji. Ti referendumi uslediće nakon što je 21. februara formalno priznala DNR i LNR", navodi se u izveštaju.

"Ova hitnost je verovatno vođena strahom od neizbežnih ukrajinskih napada pa se očekuje veća sigurnost nakon što ove oblasti formalno postanu deo Rusije", procenjuju britanski obaveštajci.

Britanci navode i da ruske snage u Ukrajini i dalje imaju manjak ljudi. Ruska Duma je 20. septembra izglasala izmenu zakona kojom se jače kažnjava izbegavanje vojske, pišu dalje Britanci. Time, navode, pokušavaju da smanje broj dezertiranja i odbijanja služenja vojske.

Rusko vojno i civilno vođstvo je protekle dve sedmice pod velikim pritiskom. Ove nove mere, smatraju Britanci, donete su zbog javnih kritika i označavaju budući razvoj ruske strategije.

"Putin prihvata veći politički rizik potkopavajući fikciju da Rusija nije ni u ratu ni u nacionalnoj krizi u nadi da će generirati veću borbenu moć", zaključili su Britanci.

Britanski izveštaj objavljen je pre obraćanja Putina javnosti. U obraćanju naciji, ruski lider je najavio delimičnu mobilizaciju i upozorio Zapad da će se Rusija braniti svim sredstvima.

Njegov ministar odbrane Sergej Šojgu otkrio je da je Rusija u "specijalnoj vojnoj operaciji" izgubila oko 6000 ljudi, a Ukrajinci pola vojske - 100.000 ljudi. Šojgu je naveo i da Moskva može odmah da regrutuje 300.000 rezervista što je samo 1 procenat njihovih resursa.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja