UKRAJINA ZAHTEVA KAZNU ZA RUSIJU! Zelenski se obratio UN: Odbacićemo agresora do međunarodno priznatih granica!
Foto: Printscreen/RTS1

Ukrajinski predsednik video porukom se obratio tokom Generalne debate svetskih lidera

UKRAJINA ZAHTEVA KAZNU ZA RUSIJU! Zelenski se obratio UN: Odbacićemo agresora do međunarodno priznatih granica!

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski večeras se video porukom obratio tokom Generalne debate svetskih lidera, na sednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

On je tražio kaznu za Rusiju, zato što je pokušala da ukrade teritoriju Ukrajine i smrt ljudi.

- Govorim u ime države koja se brani. Hoću da otkrijem kako je moguće postići mir. Ne samo za nas, već svima koji se nađu u sličnim okolnostima. To je formula koja kažnjava zločin i poštuje život i teritorijalni integritet - rekao je Zelenski.

Predsednik Ukrajine ističe da on želi mir, ali da postoji jedan identitet koji želi samo rat, ne imenujući Rusiju.

- Niko nas više neće gledati kao slabiće. Mi imamo rezultate u ovoj borbi, i vidimo kakav će biti kraj ove borbe. Povelja UN proklamuje jednakost naroda, i mi smo jednaki među jednakima. Povelja takođe proklamuje nepovredivost granica, i mi to poštujemo izbacivanjem okupatora iz naše zemlje - kaže on.

Zelenski kaže da Ukrajina nije izazvala rat, i da je održano 88 rundi razgovora od početka njegovog mandata.

- Ali Rusija je pokrenula invaziju, i mi nemamo izbora osim da se branimo. Odbacićemo agresora do međunarodno priznatih granica. I tražimo kaznu za agresiju, povređivanje naših granica i teritorijalnog integriteta - dodao je predsednik Ukrajine.

On je pričao i o masovnim grobnicama koje su pronađene u Ukrajini, i zapitao je zašto su Rusi "opsednuti kastracijama".

- Jedino što se razlikuje u Izjumu i Buči, je to što su ubijeni u Izjumu sahranjeni. Rusi su tamo bili duže, pa su imali vremena da pokopaju mrtve - kaže Zelenski.

Aleksandar Vučić, Volodimir Zelenski
foto: Printscreen/RTS1

Predsednik Ukrajine tvrdi da Rusija laže ceo svet, i da ne želi nikakve pregovore. On tvrdi da Moskva želi da provede zimu na teritoriji Ukrajine, a potom da pokrene novu ofanzivu.

- Ili barem da se ukopaju, pa da sprovedu mobilizaciju. Ne smemo da pristanemo na produženi rat, pošto će to biti još "vrelije". Nama treba oružje i municija. Oružje dugog dometa će nam pomoći da oslobodimo našu zemlju - kaže on.

Zelenski je potom nabrojao države u koje su već izvezene žitarice iz Ukrajine, i tražio je da se poveća kapacitet izvoza morskim putem.

- Mi smo, i pored rata, rešili da pružimo humanitarnu pomoć Etiopiji i Somaliji. Poslaćemo im žito. Ali to je sve teže. Rusi su raketirali nuklearni reaktor na jugu zemlje, uoči ove sednice - tvrdi predsednik Ukrajine.

On kaže da je došlo vreme da se preduzmu odlučni koraci, posle Mariupolja, napada na Jelenivku, za koji optužuje Rusiju, i druge zločine.

- Sada prete nuklearnim oružjem. Važno je reći, Rusija je zemlja koja je sponzor terorizma - dodao je Zelenski.

Ukrajinski predsednik se zapitao zašto je Rusija i dalje članica Saveta bezbednosti UN.

- Oni govore o pregovorima, ali sprovode mobilizaciju i pseudo-referendume. Rusija hoće rat, ali Rusija neće biti sposobna da zaustavi kurs istorije. Čovečanstvo je jače od jedne terorističke države. Do mira neće doći osim pod ukrajinskim uslovima - rekao je on.

Zelenski se na kraju zahvalio 101 zemlji koje su glasale da mu se omogući da se obrati putem video poruke.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track