01:40

RUSIJA ZAPRETIO NUKLEARNIM ORUŽJEM? Bivši oficir JNA uporedio VUČIĆA sa PUTINOM! Izne BROJKU POGINULIH RUSA!

MOBILIZACIJA

NIKOM NIJE LAKO KAD ŠALJE SINA U RAT! Šljivančanin za Kurir TV: Rusija je sila, ali mobilizacija nije PUTINOV OČAJNIČKI POTEZ

Planeta -

Da li je Putinov govor u kome je spomenuo mogućnost upotrebe nuklearnog naoružanja blef ili stvarna pretnja, istraživali su voditelji Pulsa Srbije Miloš Anđelković i Milica Marković.

Nakon što je Vladimir Putin proglasio delimičnu mobilizaciju širom Rusije građani su izašli na ulice protiv ove odluke. Više od 1.000 ljudi je već uhapšeno zbog protestovanja. Oni koji nisu na ulicama odlučili su da napuste zemlju. Letovi iz Rusije su rasprodati. Karte za preostala mesta u avionima koštaju i više od 8.000 evra. Uz sve to mediji javljaju i da su ogromne gužve na granici između Rusije i Finske i Rusije i Gruzije, ali samo u smeru iz Rusije.

I dok Rusi brinu da li će njihovi sinovi završiti na frontu, svet strahuje od Putinove izjave da će u slučaju potrebe upotrebiti i nuklearno oružje.

Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin bio je gost u emisiji Puls Srbije na Kurir TV u kojoj je komentarisao moguću opasnost od izbijanja sukoba većih razmera.

Na početku je pomenuo kako Rusiju ne interesuje osvajanje tuđih teritorija:

Puls Srbije
foto: Kurir TV

- Putin je izjavio da njih ničija teritorija ne interesuje, a zapadnjaci su stalno govorili kontra od toga i da će izvršiti agresiju na Poljsku. A Rusija je donela Poljskoj državnost, to je kratko trajalo, pri kraju drugog Svetskog rata. Rusija je čak i Nemačkoj sačuvala državnost, možda bi bilo drugačije da im nisu uskočili u pomoć. Ja verujem da Rusija neće upotrebiti atomsko oružje i nema nikakvog razloga da ga upotrebi jer su više puta izjavili da ih ne interesuju tuđe teritorije - smatra Šljivančanin.

Nakon toga, odgovorio je na pitanje da li je Rusija oslabila i da li im ponestaje vojske.

- Mene je njihov ministar odbrane iznenadio brojem žrtava sa strane ruske vojske, njih 5.637 je poginulo. Rusija je ušla u tu specijalnu operaciju da zaštiti svoje granice, ali ona ima veliko prostranstvo, pa im prete sa svih strana, možda je podmetnuta Ukrajina kako bi ih napali tamo gde se najmanje nadaju i da izvrše napad sa severa ili Japana - dodao je penzionisani general.

Puls Srbije
foto: Kurir TV

Obrazložio je da li Putin mora da donosi neočekivane odluke, kao i da li je to očajnički potez u trenutku krize ili je u pitanju strategija.

- Nikakve očajničke poteze ne pravi tako velika zemlja kao što je Rusija. Bilo je mnogo napada na Rusiju kroz istoriju, ali oni su uvek našli snagu da se vrate. Lako je započeti sukob, ali treba dobro razmatrati kada će se završiti. A rat će se završiti kad ukrajinski narod shvati da im je Rusija susedna zemlja. Ne moraju da žive sa Rusijom, ali moraju da imaju dobre odnose. Pogledajte kako naš predsednik ima hrabrosti da priča sa svakim svima otvoreno kako bi nama sačuvao mir. Glavni cilj zapada je da se Rusija razbije i da je podele na teritorije, a Rusija ako želi da bude sila kakva jeste onda ona mora da uloži velika sredstva i odvoji velike snage koje će se boriti - pojasnio je Šljivančanin.

Osvrnuo se i na priče da se se ruski studenti silom regrutuju u mobilizaciji.

- Ne znam da li je to tačno, mi smo imali takve situacije u našoj zemlji, pa nismo dovodili studente, tako da ne verujem ni da Rusi to rade, osim onih koji su završili vojni rok. Mi smo bili prisiljeni, nismo znali kad će nas napasti i tu ima mnogo emocija kada vojnik napušta dom, nije lako održati takvu situaciju.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

54:16

PULS SRBIJE 20.09.2022. 3.DEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track