IRANSKE VLASTI RAČUNAJU DA ĆE ŽENE POLICAJCI ZAUSTAVITI PROTESTE: Ova specijalna jedinica nema milosti! VIDEO
Ilustracija, Foto: Youtube/AP Archive

drama

IRANSKE VLASTI RAČUNAJU DA ĆE ŽENE POLICAJCI ZAUSTAVITI PROTESTE: Ova specijalna jedinica nema milosti! VIDEO

Planeta -

Iran je rasporedio žensku policijsku jedinicu naoružanu jurišnim puškama u pokušaju da uguši proteste koji su zahvatili zemlju poslednjih dana.

Protesti su izbili nakon smrti Mahse Amini (22) u policijskom pritvoru nakon što je privedena zbog navodnog nepoštovanja strogih pravila o nošenju hidžaba u zemlji.

Policija tvrdi da je u stanici imala srčani udar i pala je u komu, da je umrla dva dana kasnije 16. septembra. Svedoci kažu da ju je policija žestoko pretukla, a medicinski izveštaji koji su procurili sugerišu da je to dovelo do njene smrti.

Demonstranti su viđeni kako mašu i pale maramama uzvikujući "smrt diktatoru". Iranska Revolucionarna garda brutalno se obračunala sa njima, sa 26 mrtvih prema lokalnim medijima.

Sada, predsednik Ebrahim Raisi traži od nekih od 7.000 žena policajaca u zemlji da pomognu u suzbijanju akcije.

Prema britanskom Sanu, veruje se da će tajna jedinica policajaca raditi na infiltriranju u grupe demonstranata.

Vođa jedinice, pukovnik Hajdari, rekao je lokalnim medijima: „Dolazak naše ženske policije treba da donese mir".

„Žao mi je što vidim druge žene na ovim protestima kako sprovode nezakonite radnje koje nisu u skladu sa društvenim pravilima".

„Ovde smo da im se suprotstavimo u skladu sa procedurama zasnovanim na islamskim vrednostima".

Jedinicu je osnovala Organizacija javnih službi Faraja, koja je deo iranskih oružanih snaga i usko povezana sa represivnim policijskim snagama zemlje.

Pukovnik Hajdari je govorio o njihovom zadatku da fotografišu svakoga za koga se vidi da krši moralne zakone ili za koga se sumnja da širi haos, ali slike žena oficira koje drže oružje i spuštaju se sa zgrada sugerišu da bi njihova uloga mogla biti praktičnija.

Žene su primljene u iransku policiju po prvi put od revolucije 1979. 2003. godine.

Njihov trogodišnji režim obuke uključuje rukovanje oružjem, džudo, mačevanje i rukvanje eksplozivom.

Na slikama sa ceremonije diplomiranja žena oficira se vidi kako drže MP5 i AK-47 dok nose punu tradicionalnu haljinu u zeleno-zlatnoj boji iranske policije.

Takođe se smatra da žene mogu da rade za Gajdens Patrol, takođe poznatu kao moralna policija, koja je bila odgovorna za hapšenje Mahse.

Kurir.rs/Daily Star

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track