ŠOK PRIZNANJE "PUTINOVOG KUVARA": Osnovao sam Vagner grupu, ovo je bilo glavni cilj! VIDEO
Foto: Printscreen Youtube

neočekivano

ŠOK PRIZNANJE "PUTINOVOG KUVARA": Osnovao sam Vagner grupu, ovo je bilo glavni cilj! VIDEO

Planeta -

Preduzetnik i vlasnik kompanije Konkord Jevgenij Prigožin, koji je poznat i pod nadimkom "Putinov kuvar" priznao je da je 2014. godine stvorio grupu, koja je kasnije nazvana privatna vojna kompanija (PMC) Vagner. Njegov komentar je objavljen na zvaničnom nalogu kompanije VKontakte .

Prema rečima biznismena, PMC je on stvorio u proleće 2014. godine, „kada je počeo genocid nad ruskim stanovništvom Donbasa“.

Prigožin je pojasnio da je, kao i mnogi drugi biznismeni, otišao na poligone gde su se okupili „kozaci“ i pokušao da regrutuje grupu koja bi „išla da zaštiti Ruse“. Međutim, shvativši da mu ovi ljudi ne odgovaraju, vlasnik Konkorda se i sam za to pobrinuo, prenosi Lenta.ru

„Sam sam očistio staro oružje, sam smislio pancire i našao specijaliste koji bi mi mogli pomoći u tome. Od tog trenutka, 1. maja 2014. godine, rođena je grupa patriota, koja je kasnije dobila naziv BTG (bataljonska taktička grupa ) „Vagner“,“ citira Prigožinova pres služba.

Ovi momci su, prema Prigožinu, „glavni oslonac ruskog patriotizma“. "Ovi hrabri momci koji su znali samo jedno - da se bore, da zaštite obespravljene, da stanu do smrti na strani dobrote i pravde", rekao je on, govoreći o stvaranju Vagnerovog PMC-a.

Pre toga, Prigožin je zvanično negirao umešanost u Vagnerov PMC i podneo tužbe protiv medija koji su objavljivali poruke o povezanosti grupe sa biznismenom.

Ranije je vlasnik Konkorda izvestio o služenju vojnog roka svog sina Pavela u okviru Vagnerovog PMC-a. Prigožin je objasnio da je njegov sin Pavel sa 18 godina odslužio vojni rok. Mesec dana nakon diplomiranja, mladić je otišao u rat u Siriju.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track