KOLIKO JE STABILNA KOALICIJA ĐORĐE MELONI? Desničari su možda došli na vlast u Italiji ali je pitanje koliko će opstati
Foto: EPA-EFE/GIUSEPPE LAMI

analiza

KOLIKO JE STABILNA KOALICIJA ĐORĐE MELONI? Desničari su možda došli na vlast u Italiji ali je pitanje koliko će opstati

Planeta -

Đorđa Meloni je provela tri decenije boreći se da stigne do vrha italijanske politike. Ali uprkos njenoj političkoj hrabrosti, 45-godišnja Rimljanka, koju zbog snažne volje i odlučnosti porede sa Margaret Tačer, ima ograničeno iskustvo u vladi.

Ako Meloni bude potvrđena za premijerku u narednih nekoliko nedelja, ona će biti zadužena da vodi Italiju kroz jedan od njenih najdelikatnijih perioda, suočavajući se sa ogromnim izazovima od energetske krize i visoke inflacije do moguće recesije i zimskog talasa kovida.

Prema preliminarnim rezultatima, njena koalicija desnog centra ima između 41 i 45 posto glasova.

Međutim, njen najneposredniji izazov biće sastavljanje kabineta koji je dovoljno sposoban da vlada i dovoljno jak da traje. Osoba bliska Meloni rekla je prošle nedelje za Gardijan da je ona spremna da bude premijerka, odbacivši glasine, koje su se pojavile pred kraj kampanje, da zbog tog zastrašujućeg zadatka paniči.

Meloni čeka izazov u vidu pronalaženja odgovarajućih ličnosti za ministre u svojoj stranci Italijanska braća, koja ima neofašističko poreklo. Jedna od njenih najvažnijih odluka biće ko će preuzeti kormilo u ministarstvu finansija. Na početku predizborne kampanje, za tu funkciju je spomenula Đulija Tremontija, ministra finansija u svim bivšim vladama Silvija Berluskonija, od kojih je poslednja dovela Italiju na ivicu finansijskog kolapsa.

Još jedna pretnja stabilnosti njene moguće vlade mogla bi doći iz njene koalicije, koju čine krajnje desničarska Liga Matea Salvinija i Berluskonijeva Forca Italija. Alijansa je nastojala da predstavi ujedinjeni front, ali Salvini, čija je popularnost uveliko opala zbog uspona Meloni, nije oduševljen izgledima da ona premijer, naročito jer je to uloga koju je dugo priželjkivao.

U oktobru prošle godine, nakon što su Italijanska braća odvukla glasove Ligi u njenim severnim uporišta na lokalnim izborima, pojavio se tajni snimak na kom se čuje Salvini kako Meloni naziva "trnom u du*etu".

Đorđa Meloni, Silvio Berluskoni, Mateo Salvini
foto: EPA-EFE/ANSA/CLAUDIO PERI

Rivalstvo između njih od tada tinja, i iako dele nekoliko zajedničkih politika, nedavno su se sukobili oko jedne od najvažnijih tema u ovom trenutku – sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini. Meloni je obećala da će njena vlada nastaviti da podržava sankcije, dok ih je Salvini kritikovao što su "bacile Italiju na kolena".

Nadija Urbinati, politički teoretičar na Univerzitetu Kolumbija u Njujorku i Univerzitetu u Bolonji, rekla je da će, ako Italijanska braća osvoje najveći deo glasova, Meloni "prirodno” biti lider koalicije. "Salvini je u padu, a za megalomana kao što je on, ovo bi bilo nepodnošljivo, tako da je verovatno da će doći do psihološke napetosti".

U međuvremenu, priča se da ni Berluskoni nije oduševljen idejom da Melone, koja je bila ministarka omladine u njegovoj trećoj vladi, postane premijerka.

Deo šarma Đorđe Meloni i ono što birači vole kod nje je njena sposobnost da se odupre ta dvojici muškaraca, ali održavanje jedinstva biće skoro nemoguć posao u narednim mesecima, s obzirom na lična rivalstva, kaže Volfango Pikoli, kopredsednik istraživačke kompanija Teneo.

"Loš nastup Lige i Force Italije [na izborima] potencijalno će zakomplikovati život Đorđe Meloni, tako da će biti važno držati ih na povodcu, jer će u suprotnom početi da prave buku, a posebno na teme koje Meloni teško može da reši poput penzija i sankcija Rusiji", rekao je on.

Meloni će takođe morati da održi popularnost i poverenje među svojim glasačima dok bude rešavala izazove koje je čekaju narednih meseci.

"Ono što smo videli o italijanskom biračkom telu u poslednjih 10 godina je da je ono veoma nestabilno“, rekao je Pikoli. "A takođe, ono što vidimo jeste da političke stranke postaju veoma popularne veoma brzo, ali podjednako brzo opadaju u anketama".

"To je izazov za Meloni, posebno ako imamo tešku zimu i ako stvari ostanu komplikovane sa Ukrajinom ili postanu komplikovanije", dodao je on.

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja