RUSIJA POTVRDILA: Nećemo tražiti izručenje onih koji su pobegli od mobilizacije!
Foto: Shutterstock

jasno

RUSIJA POTVRDILA: Nećemo tražiti izručenje onih koji su pobegli od mobilizacije!

Planeta -

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je u utorak da neće tražiti izručenje ruskih državljana koji su pobegli u inostranstvo pre mobilizacije za rat u Ukrajini.

„U okviru delimične mobilizacije, Ministarstvo odbrane Rusije nije poslalo niti pripremilo, niti će tražiti od vlasti Kazahstana, Gruzije i drugih zemalja da prinudno vrate ruske državljane“, navodi se u saopštenju.

Od 21. septembra, kada je Kremlj objavio delimičnu mobilizaciju rezervnog sastava ruske vojske, desetine hiljada vojno sposobnih muškaraca pobeglo je iz Rusije, posebno u bivše sovjetske republike u centralnoj Aziji i na Kavkazu.

Ukoliko ruski državljanin dobije poziv za mobilizaciju i ne javi se u regrutni centar, on se teoretski može smatrati dezerterom i staviti na listu traženih lica u Rusiji.

Kazahstanski ministar unutrašnjih poslova Marat Ahmetjanov izjavio je u utorak da će Astana biti prinuđena da izruči Ruse koji su izbegli mobilizaciju samo u slučaju onih koji su na ruskoj poternici.

Kazahstanski predsednik Kasim Žomart Tokajev rekao je u utorak da će zaštititi Ruse koji beže u Kazahstan kako bi izbegli tekuću vojnu mobilizaciju u Rusiji.

Astana i Moskva su saveznici, ali su odnosi zahladneli od početka ruske agresije na Ukrajinu.

Kurir.rs/24sata.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja