ANKARA OPTUŽUJE ATINU: Grčka vojska na ostrvima u Egeju raspoređuje američka oklopna vozila!
Foto: Printscreen Youtube

dizanje tenzija

ANKARA OPTUŽUJE ATINU: Grčka vojska na ostrvima u Egeju raspoređuje američka oklopna vozila!

Planeta -

Turska je u ponedeljak pozvala grčkog ambasadora u Ankari da je brani, a Vašington je poslao protestnu notu optužujući Grčku da raspoređuje američka oklopna vozila na ostrvima u Egejskom moru. Atina je nazvala potez Turske „potpuno neosnovanim i nekompatibilnim sa međunarodnim pravom“ i optužila Ankaru za agresivno ponašanje.

Grčka i Turska, obe članice NATO-a, dugo su se sporile oko pomorskih granica i prava na istraživanje i eksploataciju prirodnih resursa u Egejskom moru i istočnom Mediteranu. Situacija je ponovo eskalirala krajem prošle nedelje kada su turski bezbednosni izvori podelili snimke iz vazduha na kojima se navodno vidi kako brodovi koji nose oklopna vozila američke proizvodnje sleću na dva grčka ostrva u Egejskom moru, Lesbos i Samos. Dva ostrva se nalaze u neposrednoj blizini zapadne turske obale.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je grčkom ambasadoru da Atina mora da „zaustavi kršenja“ i da poštuje nevojni status koji je ostrvima dodeljen po međunarodnom pravu, prenela je turska novinska agencija Anadolu AFP.

Ankara je rekla Vašingtonu preko američke ambasade u Turskoj da se američko oružje ne sme koristiti protiv dogovorenog statusa ostrva. U međuvremenu, Atina je nazvala turske optužbe „potpuno neosnovanim i nekompatibilnim sa međunarodnim pravom“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je više puta optuživao Grčku za okupaciju ostrva u Egejskom moru, posebno je optužio zapadnog suseda da pravi provokacije i igra „opasne igre”. On je zapretio da bi turska vojska mogla da „iznenada dođe” u Grčku i da će u sporu oko ostrva braniti turske interese „svim raspoloživim sredstvima”.

Kako prenosi nemačka novinska agencija dpa, grčki premijer Kirijakos Mikotakis, koji je Erdoganu u prošlosti više puta neuspešno nudio mogućnost bilateralnih razgovora, mirno je odgovorio na reči turskog predsednika. On je rekao da Atina ima duboko prijateljstvo sa Turcima, ali da je imala svoje mišljenje o suverenitetu nad egejskim ostrvima. Prema njegovim rečima, Grčka ostaje mirna, ali je vojska i dalje spremna.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track