ZAVRŠENI REFERENDUMI! ČETIRI OBLASTI GLASALE ZA PRIPAJANJE RUSIJI: Šta dalje?
Foto: EPA-EFE/YEVGEN HONCHARENKO

objašnjenje RT

ZAVRŠENI REFERENDUMI! ČETIRI OBLASTI GLASALE ZA PRIPAJANJE RUSIJI: Šta dalje?

Planeta -

Donjeck i Lugansk zajedno sa Hersonskom oblašću i delom Zaporoške oblasti na jugu Ukrajine glasale su za pridruživanje Rusiji na referendumima koji su održani između 23. i 27. septembra.

U Lugansku je preko 98 odsto birača podržalo pridruživanje Rusiji, pokazuju zvanični podaci. Donjeck je zabeležio slične rezultate sa više od 99 odsto birača koji su podržali predlog. I regioni Zaporožja i Herson su obradili sve glasačke listiće do kasno u utorak, gde je 93 odsto odnosno 87 odsto birača podržalo napuštanje Ukrajine i ujedinjenje sa Rusijom.

referendum, Lugansk, Donjeck
foto: EPA-EFE/STRINGER

Proces integracije novih regiona u Rusku Federaciju može da potraje neko vreme jer zahteva odobrenje parlamenta i predsednika zemlje. Ali portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da je "uveren da će to biti brzo".

Ruski ustav i savezni zakon o pristupanju novih konstitutivnih članica definišu nekoliko neophodnih koraka.

Senator Konstantin Kosačov, potpredsednik Gornjeg doma parlamenta, objasnio je na Telegramu da, kada regioni koji žele da postanu deo Ruske Federacije podnesu svoje predloge zvanilčnoj Moskvi, predsednik obaveštava parlament i vladu o tome.

Ukoliko se postigne politički dogovor o pristupanju, trebalo bi da se izrade nacrti međunarodnih ugovora o prijemu stranih država ili njihovih delova u Rusiju, rekao je Kosačov.

Ovi sporazumi regulišu pitanja kao što su naziv i status novih teritorija, državljanstvo, sukcesija, funkcionisanje javnih vlasti i zakonodavstvo.

Nakon potpisivanja ovih ugovora, ruski ustavni sud ih procenjuje da li su eventualno kršili zakon. Ako su ugovori verifikovani, sledeći korak je ratifikacija dokumenata od strane donjeg doma, Državne dume, i njihovo odobrenje od strane gornjeg doma, Saveta Federacije.

Istovremeno, nacrt federalnog ustavnog zakona o prijemu novih konstitutivnih jedinica u Rusiju treba da bude podnet Dumi. Ako se odobri, onda ide u gornji dom na razmatranje.

Moskva je shvatila da će, ako se republike Donbasa i dva južna ukrajinska regiona ujedine sa Rusijom, svaki pokušaj Kijeva da ih povrati smatrati napadima na sopstvenu zemlju.

-Odmah će Ustav Rusije stupiti na snagu u odnosu na ove teritorije gde je sve vrlo jasno rečeno u vezi sa tim, rekao je Peskov novinarima prošle nedelje.

Ubrzo nakon što su regioni odlučili da održe referendume, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je delimičnu mobilizaciju koja je uključivala pozivanje na naoružanje oko 300.000 rezervista.

Medijski izveštaji sugerišu da Moskva navodno planira da mobiliše do milion ljudi.

Kijev smatra da su te teritorije pod nelegalnom okupacijom i rekao je da neće priznati rezultate referenduma.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski odbacio je bilo kakvu mogućnost razgovora posle glasanja.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dimitrij Kuleba izjavio je prošlog utorka da "Ukrajina ima svako pravo da oslobodi svoje teritorije i da će nastaviti da ih oslobađa, šta god Rusija ima da kaže".

EU i SAD su referendume već nazvali "lažnim".

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je za CBS u nedelju da regioni LNR, DNR, Herson i Zaporožje "nikada neće biti priznati" kao deo Ruske Federacije. On je dodao da Kijev ima "svako pravo" da ih vrati.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track