CIA JOŠ LETOS UPOZORAVALA NA SEVERNI TOK? Američki obaveštajci ukazivali da ruski podvodni dronovi mogu da raznesu gasovod
Foto: EPA-EFE/Danish Defence Command

rat u ukrajini

CIA JOŠ LETOS UPOZORAVALA NA SEVERNI TOK? Američki obaveštajci ukazivali da ruski podvodni dronovi mogu da raznesu gasovod

Planeta -

Američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) je pre više nedelja upozoravala da bi gasovod Severni tok mogao da bude meta napada.

Agenti su tokom leta poslali "strateško upozorenje" evropskim saveznicima, uključujući Nemačku, da je gasovod u opasnosti, rekli su izvori za Špigl, ali su odbili da kažu da li je Rusija identifikovana kao krivac. Upozorenje nije bilo konkretno i nije tačno odredilo vreme ili lokaciju napada, dodao je Njujork tajms.

Međutim, velika sumnja za napad pala je na Kremlj – evropski zvaničnici su sinoć rekli Vašington postu da "niko ne misli da je ovo bilo šta drugo osim ruske sabotaže“. Ali saveznici trenutno nemaju dovoljno čvrstih dokaza da javno okrive Moskvu, dodaju oni.

Rusija svakako ima kapacitet da izvrši takav napad, piše Dejli mejl. Poseduje najveću špijunsku podmorničku flotu na svetu a "Belgorod" - stelt podmornica na nuklearni pogon - može da sabotira podmorske kablove, a mogla bi da se koristi i za gađanje cevi, kažu stručnjaci i analitičari.

Lokacije eksplozije dovoljno su plitke za ronioce, a Rusija ima direktan pristup Baltičkom moru iz Kalinjingrada. Moskva je takođe uložila novac u podvodne dronove koji bi mogli da se koriste za uništavanje cevi i koji se nalaze u Sankt Peterburgu, koji može da pristupi Baltiku preko Finskog zaliva.

Što se motiva tiče, eksplozije su se dogodile istog dana kada su Poljska, Norveška i Danska otvorile novu cev ispod Baltika koja je projektovana da snabdeva centralnu i istočnu Evropu gasom bez oslanjanja na Rusiju.

Norveška - sada najvažniji evropski snabdevač gasom - prijavila je da su neidentifikovani dronovi zujali iznad njenih platformi za bušenje poslednjih dana, a u utorak je pojačala bezbednost usred upozorenja da bi mogli da budu meta. Danska, čije teritorijalne vode okružuju područje u kojem su se dogodile eksplozije, takođe je krenula da obezbedi svoje platforme.

Cene gasa - koje su padale na normalne nivoe sa istorijskih maksimuma ranije ove godine - porasle su za 19 odsto kasno u utorak posle vesti o napadu, sugerišući drugi motiv: da se uplaše tržišta i povećaju troškovi za Evropu.

Na kraju, navodi Dejli mejl, sve se dešava u trenutku kada je u Rusiji naređena delimična mobilizacija a u Donbasu, Zaporožju i Hersonu organizovani referendumi o pridruživanju Rusiji.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track