NAJVEROVATNIJI NUKLEARNI SCENARIO RATA U UKRAJINI: Britanski vojni ekspert o mogućnosti atomske apokalipse
Foto: Profimedia / EyePress News /Shutterstock, Shutterstock

rat u ukrajini

NAJVEROVATNIJI NUKLEARNI SCENARIO RATA U UKRAJINI: Britanski vojni ekspert o mogućnosti atomske apokalipse

Planeta -

Kada je ruski predsednik Vladimir Putin u svom obraćanju javnosti poručio Zapadu da "ne blefira" i da će braniti ruske teritorije svim raspoloživim sredstvima, uključujući nuklearno oružje, oživeli su stari strahovi da će svet nestati u atomskoj apokalipsi.

Britanski oficir i nekadašnji komandant britanskih i NATO hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih snaga (CBRN) Hejmiš de Breton-Gordon pokušao je da ublaži te strahove u intervjuu za CNN, objasnivši da postoje krucijalne razlike između "taktičkog" i "strateškog" oružja i poručivši da nuklearni rat još uvek nije opcija.

Razlika između strateškog i taktičkog nuklearnog oružja

Razlika je u razmerama, rekao je De Breton-Gordon. Strateško nuklearno oružje je u osnovi Armagedon. Rusija i Zapad (uključujući Sjedinjene Države, Britaniju i Francusku) imaju po skoro 6.000 bojevih glava, prema Federaciji nuklearnih naučnika, što je prilično dovoljno da promeni planetu kakvu poznajemo. To se zove Uzajamno osigurano uništenje, sa prilično ironičnim akronimom MAD (lud, ludak, ludilo).

Ove bojeve glave se postavljaju na interkontinentalne balističke rakete (ICBM) koje mogu da putuju hiljadama milja i usmerene su na ključne lokacije i gradove u SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Rusiji.

U međuvremenu, taktičko nuklearno oružje su mnogo manje bojeve glave sa eksplozivnom snagom do 100 kilotona dinamita – umesto otprilike 1.000 kilotona za strateške bojeve glave, objasnio je on.

No, taktičko nuklearno oružje i dalje može da izazove ogromnu štetu, a ako se ispali na nuklearnu elektranu – na primer u Zaporožju u južnoj Ukrajini – može da izazove lančanu reakciju i kontaminaciju u razmerama nuklearnog udara.

Sarmat, interkontinentalna raketa, raketa sarmat, Vladimir Putin
foto: Facebook / Минобороны России, EPA / Mikhail Klimentyev

U kakvom je stanju rusko nuklearno oružje?

De Breton-Gordon kaže da je teško precizno odgovoriti na ovo pitanje. Njegova pretpostavka je da su strateško oružje koje Rusija ima kao i ICBM rakete u dobrom stanju i u pripravnosti. Kada je reč taktičkom oružju, bivši britanski oficir veruje da su bojeve glave i projektili u relativno dobrom stanju ali da su lanseri u relativno lošem i moraju da pređu određenu kilometražu da bi mogli da gađaju mete u Ukrajini. Svoju procenu zasniva na proceni celokupne opreme ruske vojske u Ukrajini.

Napadi na nuklearne elektrane

Nekadašnji komandant CBRN snaga navodi i da, zbog neuspeha u Ukrajini, Rusija može da se okrene nekonvencionalnom ratovanju koje podrazumeva granatiranje civilnih meta (škole, bolnice) ali i "opasne" infrastrukture poput nuklearnih elektrana.

Iako dizanje u vazduh nuklearki ne bi stvorilo nuklearnu eksploziju sličnu eksploziji izazvanoj nuklearnim oružjem, ono bi moglo da kontaminira lokalno snabdevanje vode i rasprši radioaktivne čestice.

Meteorološki podaci ukazuju da bi se sva ta kontaminacija proširila ka Evropi što bi moglo da podstakne NATO da aktivira Član 5 u svojoj povelji (napad na jednu članicu je napad na sve) i odgovori Rusiji, rekao je De Breton-Gordon, ali je naglasio da je to nešto čega je ruska komanda veoma svesna.

Zaporožje
foto: EPA-EFE/RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY

Najverovatniji nuklearni scenario

De Breton-Gordon smatra da je upotreba strateškog nuklearnog oružja malo verovatna.

Ovo je rat koji niko ne može da dobije, i trenutno se ne čini verovatnim da bi ovaj regionalni sukob u Evropi doveo do globalnog nuklearnog rata koji bi mogao uništiti planetu za mnoge generacije. Siguran sam da su kontrole i ravnoteže uspostavljene u Kremlju, kao i u Beloj kući i u Dauning stritu, kako bismo bili sigurni da nećemo biti uvučeni u globalni nuklearni sukob iz hira, rekao je on.

Britanac smatra i da je Putinovo taktičko nuklearno oružje neupotrebljivo. Čak i ako njihova vozila rade, onog trenutka kada uključe svoje motore da bi krenuli, primetiće ih američki i NATO obaveštajci.

"Najverovatniji nuklearni scenario je, verujem, napad Rusije na nuklearnu elektranu u Ukrajini. Ovo bi moglo da ima sličan efekat kao taktička nuklearna eksplozija, ali bi Rusima to bilo lakše da poreknu, optužujuć Ukrajinu da namerno bombarduje sopstvene elektrane", rekao je on.

Samo Rusija ima taktičko nuklearno oružje u ovom sukobu, tako da bi bilo nesporno da je Rusija odgovorna, a samim tim i da pokrene akciju NATO-a, ako se ono upotrebi. Ruske konvencionalne snage su toliko degradirane da bi ih snage NATO-a verovatno brzo savladale ako bi do toga došlo, što Putin verovatno shvata, dodao je De Breton-Gordon.

Odgovor Zapada

Britanac smatra da bi Zapad morao apsolutno jasno da stavi Putinu do znanja da svaka upotreba nuklearnog, hemijskog ili biološkog oružja predstavlja prelazak crvene linije. Uprkos tome, De Breton-Gordon smatra da pravi nuklearni rat ipak nije realna opcija.

NATO mora jasno poruči da će ukloniti rusko taktičko nuklearno oružje ako se pomeri sa svojih trenutnih lokacija na poziciju sa koje bi mogli da ugroze Ukrajinu, a takođe mora jasno da stavi do znanja da će svaki namerni napad na nuklearne elektrane rezultirati jednakim ako ne i jačim odgovorom Alijanse.

Vreme je da se odgovori na Putinov blef. On se drži za slamke i ne smemo mu dati priliku da stane na noge. Ruske snage su sada toliko degradirane da nisu dorasle NATO-u i sada treba da pregovaramo i to sa sa pozicije snage, smatra bivši zapovednik CBRN snaga.

Kurir.rs/CNN

Bonus video:

04:16

UKRAJINA NE ŽELI DA PREGOVARA SA RUSIJOM ZBOG OVOGA! Šormaz za Kurir TV: Sloboda se uvek plaća LJUDSKIM ŽIVOTIMA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track