EVROPA BEZ MOBILNIH TELEFONA OVE ZIME? Restrikcije struje prete normalnom radu operatera, jagma za generatorima
Foto: Shutterstock

drama

EVROPA BEZ MOBILNIH TELEFONA OVE ZIME? Restrikcije struje prete normalnom radu operatera, jagma za generatorima

Planeta -

Mobilne mreže u Evropi mogle bi ove zime privremeno da ostanu bez napajanja ako vlade odluče da ograniče potrošnju struje.

Odluka Rusije da drastično smanji izvoz gasa u Evropu posle više paketa sankcija EU, povećala je mogućnosti da Evropa ove zime bude suočena sa restrikcijama struje. Zvaničnici telekomunikacionog sektora strahuju da bi jaka zima mogla da dodatno testira infrastrukturu i prisili vlade na potez koji mnogima deluje prilično drastično - gašenje mobilnih mreža.

Trenutno u mnogim evropskim zemljama nema dovoljno rezervnih sistema koji bi mogli da "pregrme" duže prekide u snabdevanju strujom, rekla su za Rojters četvorica direktora telekomunikacionih kompanija.

Zemlje Evropske unije, uključujući Francusku, Švedsku i Nemačku, pokušavaju da osiguraju normalno funkcionisanje komunikacija čak i ako nestanak struje isprazni pomoćne baterije na hiljadama mobilnih odašiljača. Evropa ima gotovo pola miliona ovih antena, a većina njih ima rezervne baterije koje traju oko 30 minuta.

Francuska traži baterije

U Francuskoj planovi koji je izneo distributer električne energije Enedis uključuju potencijalno isključenje struje do dva sata u najgorem slučaju, saznaje se iz dva izvora.

Struja bi se potpuno isključivala samo u pojedinim delovima zemlje, uz načelo rotacije. Redukcija bi bile pošteđene bitne službe, poput bolnica, policije i vlade, rekli su izvori.

Vlada, telekomunikacioni operateri i Enedis razgovarali su o toj temi tokom leta, navode iz francuske vlade.

Francuska federacija telekomunikacija (FFT), udrženje koje zastupa telekomunikacione kompanije Orange, Bouygues i SFR, kritikovala je Enedis što iz restrikcija nisu izuzeti mobilne bazne stanice. Iz Enedisa je poručeno da su sve mušterije tretirane jednako i da su oni uspeli da izoluju delove mreže koju koriste prioritetni korisnici poput bolnica, glavnih institucija i vojske, dok lokalne vlasti mogu da dodaju infrastrukturu mobilnih operatera na listu prioritetnih korisnika.

Švedska finansira generatore

Telekomunikacione kompanije u Švedskoj i Nemačkoj brinu zbog potencijalnih nestašica električne energije, navelo je nekoliko upućenih izvora.

Švedski regulator za telekomunikacije PTS objavio je da sarađuje s kompanijama i drugim vladinim agencijama na pronalaženju rešenja u slučaju racionalizacije potrošnje struje.

PTS finansira kupovinu generatora i mobilnih baznih stanica za moguća duža razdoblja bez struje, saopšteno je iz kompanije.

Italijansko udruženje telekomunikacionih kompanija traži da mobilna mreža bude izuzeta u slučaju prekida ili smanjenog snabdevanja strujom i planiraju da o tome razgovaraju sa novom vladom.

Isključenja struje povećavaju šanse za kvar elektronskih komponenti, rekao je u razgovoru za Rojters šef telekomunikacionog lobija Masimo Sarmi.

Generatori rešenje i za DT

U Nemačkoj Deutsche Telekom ima 33.000 odašiljača, a njegovi mobilni sistemi za hitne slučajeve mogu da podrže rad tek malog broja njih istovremeno, rekao je portparol DT.

U slučaju dugotrajnijeg isključenja struje, DT će za hitne slučajeve koristiti mobilne sisteme napajanja koji se uglavnom oslanjaju na dizel, rečeno je iz ove firme.

Evropske zemlje decenijama nisu imale problema sa snabdevanjem strujom pa uglavnom nemaju generatore koji mogu da im obezbede električnu energiju na duže vreme, napominje Rojters.

"Malo smo se razmazili jer je snabdevanje strujom u većim delovima Evrope prilično stabilno i dobro", rekao je jedan od direktora. "Zbog toga su investicije u toj oblasti bile manje nego u drugim zemljama".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track