01:50

UDAR NA SEVERNI TOK: Kako je oštećen gasovod? Ko stoji iza sabotaže RUSIJA ILI ZAPAD?

polemika u Usijanju na kurir Tv

UDAR NA SEVERNI TOK! Mučibabić: Amerika radi sve da STOPIRA DOVOD RUSKOG GASA kako bi plasirala svoj tečni gas na evropsko tržište

Planeta -

Tri velika i neobjašnjiva curenja gasa utvrđena su na Severnom toku 1 i Severnom toku 2!

I dalje se ne zna ko stoji iza havarije, ali su međusobne optužbe krenule od prvih minuta udara - Ukrajina, EU i SAD poručuju da je reč o terorističkom napadu iza kog stoji Moskva, dok iz Kremlja navode da je incident nastao sabotažom i da iza toga stoji Vašington i CIA.

O ovoj temi u emisiji Usijanje na Kurir televiziji govorili su Milimir Mučibabić, univerzitetski profesor i Miodrag Kapor, stručnjak za energetsku politiku.

Na pitanje voditeljke da li se može ostaviti prostor za mogućnost da je curenje gasovoda slučajnost, Mučibabić je odgovorio:

- Sve ono što logika ovde nalaže jeste da od slučajnosti nema ništa. Havarija na dva gasovoda je manifestacija skrivene potrebe da Amerika ograniči komunikaciju Evrope sa Rusijom. Ovo je manifestan početak energetskog rata koji treba staviti u širi istorijski kontektst - tvrdi Mučibabić.

Mučibabić
foto: Kurir televizija

Kapor, s druge strane smatra, da odgovornost za havariju snosi Rusija.

- Analize ovog slučaja od strane relevantnih evropskih država sa dugom demokratskom tradicijom: Francuske, Nemačke, Ujedinjenog kraljevstva i drugih, jedinstvene su u oceni da je eksplozija došla od Rusije. Jedan od razloga jeste to što na dnu baltičkog mora postoje važni telekomunikacioni instrumenti. - tvrdi Kapor.

Mučibabić je odgovorio da ne vidi zašto bi Rusija htela da ošteti nešto u šta je ulagala ogromne investicije i na taj način sebi pucala o nogu.

- Jasno je da Amerika radi sve na tome da prekine komunikaciju Evrope sa Rusijom, tj. da stopira dovod ruskog gasa, kako bi plasirala svoj tečni gas na evropsko tržište - kaže Mučibabić.

Kao argument za tvrdnju da Rusija stoji iza eksplozija, Kapor je naveo slična događanja u istorijii u kojima je Rusija bila akter, poput eksplozija na Turkmenistanskom gasovodu 2009, koja su nastala nakon nesporazuma Rusije i Turkmenistana oko cene gasa.

KAPOR
foto: Kurir televizija

On je, takođe, dodao da je Rusija već u značajnom procentu smanjila dotok gasa u Evropu, što znači da motiv za miniranje gasovoda nije u stopiranju isporuke gasa, već u opomeni koju Rusija želi da pošalje zapadu, mogućnošću da uništi telekomunikaciona sredstva na dnu baltičkog mora.

Dok Kapor smatra da treba imati poverenje u sud evropskih zemalja koje odgovornost za eksplozije pripisuju Rusiji, zbog njihove demokratske tradicijie koja se ogleda u podeli vlasti, Mučibabić ističe da je na primeru naše zemlje i NATO Agresije 1999 Evropa izgubila svoj demokratsko-pravni ugled postupajući suprotno sopstvenim demokratskim načelima.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja