NAPAD NA CIVILNI KONVOJ KOD ZAPOROŽJA? Kijev tvrdi da ima najmanje 23 poginulih; međusobne optužbe Rusije i Ukrajine VIDEO, FOTO
Foto: EPA-EFE/SERGEY KOZLOV

rat u ukrajini

NAPAD NA CIVILNI KONVOJ KOD ZAPOROŽJA? Kijev tvrdi da ima najmanje 23 poginulih; međusobne optužbe Rusije i Ukrajine VIDEO, FOTO

Planeta -

Najmanje 23 osobe su poginule, a 28 je ranjeno u ruskom raketnom udaru na civilni humanitarni konvoj na izlazu iz Zaporožja na jugu Ukrajine, saopštio je regionalni guverner Oleksandar Staruh.

Očevidac preneo Rojtersu da je video oko 12 tela, od kojih su četiri u automobilima, i rekao je da je projektil ostavio krater u zemlji u blizini dva reda vozila.

Do sada, 23 mrtvih i 28 ranjenih. Svi civili, naveo je ukrajinski regionalni guverner Zaporožja na Telegramu.

On je dodao da su ljudi stajali u koloni kako bi otišli na teritoriju koju kontrolišu ruske snage da odnesu pomoć, preneo je Interfaks Ukrajina.

Staruh je izjavio i da su na mestu napada hitne službe.

On je prethodno saopštio da su ruske snage izvele raketni napad na periferiju Zaporožja.

Moskva je, sa druge strane, za napad optužila Ukrajinu.

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov tvrdi da su ukrajinske trupe izvele napad na kolonu vozila sa civilima koji su čekali da izađu u deo Zaporoške oblasti koji kontrolišu ruske snage.

Rogov je za RIA Novosti rekao da režim u Kijevu pokušava da to predstavi kao granatiranje koje su izvele ruske trupe.

Rogov tvrdi da su ukrajinske snage, videvši kako stanovništvo masovno odlazi u deo Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom ruskih snaga izvele udar na konvoj sa desetinama civilnih automobila koji su čekali da napuste deo regiona pod kontrolom Ukrajine.

"Prema našim saznanjima ima žrtava i mnogo povređenih", rekao je Rogov.

Napad se dogodio u trenutku kada se Moskva priprema da pripoji četiri ukrajinske regije Rusiji.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Rojters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track