KO NAJVIŠE DOBIJA OD CURENJA SEVERNOG TOKA? Ruski obaveštajac Patrušev ukazao na"očiglednog krivca", podsetio na ranije događaje
Foto: Sputnik / WillWest News / Profimedia

teorija

KO NAJVIŠE DOBIJA OD CURENJA SEVERNOG TOKA? Ruski obaveštajac Patrušev ukazao na"očiglednog krivca", podsetio na ranije događaje

Planeta -

Sjedinjene Države će imati ekonomsku korist od napada na gasovode Severni tok i imaju istoriju sličnih sabotaža energetske infrastrukture, tvrdi šef ruskog Saveta za bezbednost.

"Bukvalno nekoliko minuta nakon što su se pojavile vesti o eksplozijama… Zapad je pokrenuo aktivnu kampanju pripisivanja krivice. Ali očigledno je da su SAD one koje bi imale najviše koristi, pre svega u ekonomskom smislu", rekao je Nikolaj Patrušev na sastanku sa kolegama iz bivših sovjetskih zemalja.

On je uporedio ovonedeljni incident sa napadom na naftnu infrastrukturu Nikaragve u Puerto Sandinu 1983. Tada su oficiri CIA-e, sa broda usidrenog u međunarodnim vodama, koordinisali napad komandosa koje su obučili da se bore protiv vlade Sandinista, izvestila je američka štampa u to vreme. Američka špijunska agencija je takođe obezbedila glisere za akciju, preneo je tada AP pozivajući se na izvor iz CIA-e.

Operacija je bila deo "prljavog rata“ Reganove administracije protiv Nikaragve, što je kasnije dovelo do skandala Iran-Kontras. Tajna prodaja oružja CIA Iranu za finansiranje latinoameričkih militanata razotkrivena je 1986. godine, podseća Raša tudej.

"Čini se da je neophodno da koordiniramo naše napore da razotkrijemo nalogodavce i izvršioce ovog zločina, dajući dobar primer efikasne saradnje“, rekao je Patrušev svojim kolegama.

On je napomenuo da je cilj SAD "obezbeđivanje strateške i ekonomske superiornosti nad alternativnim centrima moći“ iako saveznik Vašingtona, EU pati od njihove politike. SAD zamenjuju ruski prirodni gas svojim skupljim tečnim prirodnim gasom, dok blok pokušava da odvoji svoju ekonomiju od ruskih izvora energije, podseća RT.

Severni tok, curene gasa
foto: SWEDISH COAST GUARD HANDOUT

Curenje u dva gasovoda Severni tok prvi put je otkriveno u ponedeljak, kada je pritisak u cevima koje povezuju Rusiju direktno sa Nemačkom drastično opao. Cevovodi su očigledno probijeni eksplozivom, a eksplozije su detektovali senzori zemljotresa u Švedskoj.

Moskva je incident nazvala međunarodnim terorističkim napadom na civilnu infrastrukturu, dok su ga neki zapadni zvaničnici opisali kao akt sabotaže.

Neki kritičari Rusije spekulisali su da je Moskva odlučila da digne u vazduh sopstvene gasne veze sa Nemačkom kako bi izvršila pritisak na EU.

Poljski poslanik u Evropskom parlamentu i bivši ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski zahvalio je SAD na incidentu, ali je kasnije izbrisao tvit, nazvavši njegovu impliciranu tvrdnju o umešanosti Vašingtona ličnom radnom teorijom.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track