RUSKI PREDSEDNIK POTPISAO SPORAZUM O ULASKU NOVIH TERITORIJA U SASTAV RUSIJE! Putin: Pravo na samoopredeljenje je neotuđivo VIDEO
Foto: Printscreen Sputnik

sve spremno

RUSKI PREDSEDNIK POTPISAO SPORAZUM O ULASKU NOVIH TERITORIJA U SASTAV RUSIJE! Putin: Pravo na samoopredeljenje je neotuđivo VIDEO

Planeta -

Ruski lider Vladimir Putin potpisao je sporazum o pridruživanju Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije.

Putin je završio svoj govor u kom je podržao pripajanje Donbasa, Luganska, Hersonske oblasti i Zaporožja Rusiji, naglasivši da su ljudi donelu odluku.

Kako je rekao Rusija je dobila 4 nova regiona.

- Pravo na samoopredeljenje je neotuđivo pravo Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti, koje je potvrđeno i 1. članom Povelje Ujedinjenih nacija, rekao je Putin na početku svog govora.

Minut ćutanja za hrabre vojnike

Vladimir Putin zatražio je minut ćutanja u znak sećanja na poginule hrabre vojnike.

On je rekao da su hrabri vojnici poginuli u specijalnim operacijama i da su heroji Rusije. Poginuli su boreći se za zemlju, rekao je.

Putin je pozvao kijevski režim da pod hitno obustavi vatru, koja se rasplamsava još od 2014. godine i da se vrati za pregovarački sto.

00:45

Putin pozvao Kijev na prekid vojnih akcija i pregovore

Govoreći na ceremoniji u Moskvi pred ruskim poslanicima, ruski predsednik je izrazio uverenje da će Savezna skupština podržati zakone o formalnom ulasku novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

-Siguran sam da će Savezna skupština podržati ustavne zakone o prijemu i formiranju u Rusiji četiri nova regiona, četiri nova subjekta Ruske Federacije, jer je to volja miliona ljudi, rekao je Putin.

Prema rečima ruskog predsednika, sudbina žitelja DNR, LNR, Zaporoške i Hersonske oblasti je zajednička.

Građani Luganska izašli na ulice i slave

Građani Luganske Narodne Republike navodno su izašli na ulice Luganska i slave "pripajanje Rusiji". Na društvenim mrežama kruže snimci na kojima se vidi kako građani drže ruske zastave ispred bine. Snimak je navodno nastao u centru Luganska, ali njegova autentičnost nije potvrđena.

"Zapad pokušava da baci Rusiju na kolena"

Putin je ponavio prethodne tvrdnje da Zapad pokušava da baci Rusiju na kolena, još od raspada Sovjetskog Saveza.

-Zapad želi da preuzme Rusiju sa njenim novim valutama i tehnološkim razvojem, rekao je on i dodao da Zapad pokušava da ukine rusku kulturu.

Ruski lider kaže da Zapad "hoće svoj profit".

-Nemirni su što postoji tako bogata zemlja, ukazujući na ogromne ruske i druge resurse Rusije.

"SAD su napravile presedan upotrebom nuklearnog oružja dva puta"

Sjedinjene Američke Države su jedina zemlja na svetu koja je dva puta upotrebila nuklearno oružje i time napravila presedan, rekao je predsednik Rusije u Kremlju.

-SAD su jedina zemlja na svetu koja je dva puta upotrebila nuklearno oružje, uništivši japanske gradove Hirošimu i Nagasaki. Uzgred, napravili su presedan, rekao je on.

Kako je ranije navedeno u ruskom Ministarstvu spoljnih poslova, Moskva nikome ne preti nuklearnim oružjem.

Dan ranije potpisan ukaz o priznavanju nezavisnosti Zaporoške i Hersonske oblasti

Putin je dan ranije potpisao ukaz o priznavanju nezavisnosti Zaporoške i Hersonske oblasti, dok je njegov portparol Dmitrij Peskov je ranije danas saopštio da će teritorije Donjecke Narodne Republike i Luganske Narodne Republike postati deo Ruske Federacije u granicama iz 2014. godine, u kojima je Rusija ranije priznala njihovu nezavisnost.

U Kremlj su stigli lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporožja i Hersona.

Od jutros na Crvenom trgu u Moskvi traju pripreme za ceremoniju.

Područje oko Crvenog trga zatvoreno je za posetioce i turiste zbog radova, a na fotografijama iz ruske prestonice vide se bina, džinovski video ekrani i bilbordi na kojima piše "Donjeck, Lugansk, Zaporožje, Herson - Rusija", čime se proglašava uključivanje regiona u sastav ruske teritorije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track