SVET KLIZI KA NUKLEARNOM UNIŠTENJU! Evo zašto je Putinovo pripajanje delova Ukrajine opasno za sve! FIJASKO ILI IZLAZNA STRATEGIJA
Foto: EPA/DMITRY ASTAKHOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

ŠTA MOGU BITI POSLEDICE ANEKSIJE

SVET KLIZI KA NUKLEARNOM UNIŠTENJU! Evo zašto je Putinovo pripajanje delova Ukrajine opasno za sve! FIJASKO ILI IZLAZNA STRATEGIJA

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče sporazum o pripajanju četiri delimično osvojene ukrajinske oblasti Ruskoj Federaciji.

Ceremoniji održanoj u Kremlju dan nakon proglašenja rezultata referenduma održanih u Donjecku, Lugansku, Hersonu i Zaporožju u potpuno neregularnim uslovima prisustvovali su najviši ruski zvaničnici, poslanici i iz Moskve postavljeni lideri četiri teritorije.

- Narod je izabrao. Jednoglasno. Ovo je volja miliona ljudi. Građani ove četiri oblasti biće deo Rusije zauvek - poručio je Putin.

Analitičar Darko Obradović, programski direktor Centra za stratešku analizu, rekao je organizacija i priznanje ilegalnog referenduma na okupiranim ukrajinskim teritorijama ima nekoliko implikacija.

- Možemo posmatrati ovo kao Putinovu izlaznu strategiju da fijasko s napadom na Ukrajinu pretvori u takozvani odbrambeni rat. Ovo repozicioniranje namenjeno je domaćoj javnosti, koja postaje svesna poraza. Obraća se takozvanom amorfnom političkom Istoku, koji je svestan slabljenja ruske moći - navodi on.

Kako dodaje, za to treba vezati izjavu Putina u Uzbekistanu da će "rešiti situaciju u Ukrajini".

- Stvaranje legalnih uslova za upotrebu nuklearnog taktičkog oružja otvara niz pitanja. Ko će biti meta tog napada? Kakve će posledice biti po one za koje Rusi tvrde da ih brane. U slučaju upotrebe nuklearnog oružja, to će biti prva upotreba ovih sredstava u jednom regionalnom sukobu. Postavlja se pitanje da li klizimo ka opštem nuklearnom uništenju - naveo je Obradović.

Politikolog Aleksandar Pavić naglašava da će posle pripajanja četiri oblasti svaki napad na njih biti smatran napadom na Rusiju.

- Postoji nekoliko opcija ruskog odgovora. Rusija može prvo da zahteva potpuno povlačenje ukrajinskih snaga ili objavi rat Ukrajini. Osim toga, Rusija objavljuje da će svaki napad na njenu teritoriju, uz dokazano učestvovanje NATO snaga, biti smatran napadom NATO na Rusiju i da će Rusija imati pravo na uzvratni udar na teritoriju bilo koje NATO članice - kaže on.

Što se tiče opasnosti od korišćenja nuklearnog oružja, Pavić smatra da Rusija nema razlog da ga koristi u Ukrajini

- Po ruskoj doktrini, nuklearno oružje se koristi u slučaju nuklearnog napada na Rusiju ili njoj savezničku zemlju, ili ako je doveden u pitanje sam opstanak Rusije. Sva retorika oko eventualnog korišćenja nuklearnog oružja dolazi iz redova NATO struktura i država, što ukazuje na to da NATO sprema neku nuklearnu provokaciju za koju bi bila optužena Rusija - navodi on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track