KISINDŽER OHLADIO UKRAJINU: Bivši državni sekretar SAD o tome koliko bi bilo pametno da je prime u NATO!
Foto: Shutterstock, EPA/THOMAS PETER

direktno

KISINDŽER OHLADIO UKRAJINU: Bivši državni sekretar SAD o tome koliko bi bilo pametno da je prime u NATO!

Planeta -

Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer rekao je u petak da ne misli da je mudra spoljnopolitička odluka SAD da pokušaju da uključe Ukrajinu u NATO nakon pada Sovjetskog Saveza.

„Osnovni izazov je nastao kada se zid u Berlinu srušio... Sa ruske tačke gledišta, Sjedinjene Države su tada pokušale da integrišu ceo ovaj region [Istočnu Evropu], bez izuzetka, u strateški sistem koji predvode Amerika“, rekao je Kisindžer.

„Mislio sam da pokušaj uključivanja Ukrajine u NATO nije mudra američka politika.

Ranije tokom dana, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da se Ukrajina brzo prijavljuje za članstvo u NATO-u. "De fakto, mi smo već završili naš put u NATO. De fakto, mi smo već dokazali interoperabilnost sa standardima Alijanse, oni su stvarni za Ukrajinu - stvarni na bojnom polju i u svim aspektima naše interakcije. Verujemo jedni drugima, mi pomažemo jedni drugima i štitimo jedni druge.To je Alijansa.De facto.Danas Ukrajina aplicira da to bude de jure.Po proceduri koja je u skladu sa našim značajem za zaštitu cele naše zajednice.Po ubrzanom postupku, “ rekao je on u saopštenju.

Kasnije je državni sekretar Antoni Blinken rekao da su SAD i dalje privržene politici otvorenih vrata NATO-a.

Kisindžer je upozorio na mogućnost ubrzanja tenzija ka nuklearnom sukobu, tvrdeći da će upotreba nuklearnog oružja zauvek promeniti svetski poredak. Međutim, ako Rusija pokrene nuklearni sukob, Sjedinjene Države i NATO bi trebalo da uskrate Moskvi ishode koje ona želi, rekao je on.

Kisindžer se takođe založio za dijalog između Rusije i kolektivnog Zapada koji i dalje nastoji da očuva strateške interese SAD i NATO.

Nije u interesu sveta, uključujući i kolektivni Zapad, da Rusija bude potpuno isključena iz zapadnih sistema, dodao je Kisindžer.

Kurir.rs/Sputnik

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track