DOBRA VEST PRED ZIMU! Otvoren gasovod između Grčke i Bugarske: Danas počinje novo doba za jugoistočnu Evropu
Foto: EPA-EFE/VASSIL DONEV

dolazi zima

DOBRA VEST PRED ZIMU! Otvoren gasovod između Grčke i Bugarske: Danas počinje novo doba za jugoistočnu Evropu

Planeta -

Novi gasovod koji se proteže od Grčke do Bugarske pušten je danas u rad sa ciljem jačanja energetske nezavisnosti Evrope od Rusije, piše dpa.

"Danas počinje novo doba za Bugarsku i jugoistočnu Evropu", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen na ceremoniji otvaranja gasovoda u Sofiji.

"Ovaj gasovod je prekretnica. To je prekretnica za Bugarsku i energetsku sigurnost Evrope, a znači oslobađanje od zavisnosti o ruskom gasu", rekla je ona.

Fon der Lajen je podsetila da je Bugarska u jednom trenutku dobijala 80 posto svog gasa iz Rusije.

Gasovod dug 182 kilometra od grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u centralnoj Bugarskoj sufinansiran je iz evropskih fondova od početka izgradnje 2009.

Interkonektor, koji ima kapacitet od 3 do 5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, povezuje Bugarsku s Transjadranskim gasovodom.

Gas iz Azerbajdžana ide preko Turske u Grčku i dalje u Italiju. Fon der Lajen je naglasila da bi celokupna potrošnja gasa Bugarske mogla biti pokrivena zahvaljujući novoj vezi sa Grčkom.

"Kroz stratešku saradnju između Bugarske i Grčke možemo postići stabilnost u regionu", rekao je bugarski predsednik Rumen Radev.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track