IZ SEVERNOG TOKA 2 VIŠE NE CURI GAS? Danski zvaničnici: Ili je gasovod prazan ili se pritisak stabilizovao
Foto: EPA-EFE/SWEDISH COAST GUARD

baltik

IZ SEVERNOG TOKA 2 VIŠE NE CURI GAS? Danski zvaničnici: Ili je gasovod prazan ili se pritisak stabilizovao

Planeta -

Deluje da iz gasovoda Severni tok 2 u Baltičkom moru više ne curi gas,objavila je danska agencija za energetiku Energistyrelsen.

Agencija je na Tviteru objavila da ih je kompanija koja upravlja gasovodom obavestila da se čini da se pritisak u gasovodu stabilizovao.

"To ukazuje da je curenje gasa prestalo", objavila je agencija. "Ili je gasovod potpuno prazan ili su pritisak gasa u cevovodu i vode izvan njega u ravnoteži", dodao je portparol kompanije.

Portparol Gasproma juče je rekao da je nakon eksplozija na Severnom toku 1 i 2 u Baltičko more iscurilo 800 miliona kvadratnih metara gasa.

Portparol Sergej Kuprijanov objasnio je na sednici Ujedinjenih nacija da je količina ispuštenog gasa jednaka danskim tromesečnim zalihama.

U ponedeljak rano ujutro na površini Baltičkog mora, između Švedske i Poljske, oko 23 kilometra jugoistočno od danskog Bornholma počeli su da izbijaju mehurići a pritisak u Severnom toku 2 je preko noći pao sa 105 bara na sedam bara, što ukazuje na curenje.

Gasovod Severni tok 2 dugačak je 1230 km i proteže se od Rusije kroz Baltičko more do Nemačke. Trebalo je da prenosi milijarde kubnih metara gasa u Evropu. Gasovod nije pušten u rad jer Nemačka nije dala licencu operaterima cevovoda pošto je Rusija napala Ukrajinu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track