IZBORI U BUGRASKOJ ČETVRTI ZA MANJE OD DVE GODINE: Duboka podela zemlje zbog rata u Ukrajini, ulska u EU!
Foto: Profimedia

korupcija rak rana

IZBORI U BUGRASKOJ ČETVRTI ZA MANJE OD DVE GODINE: Duboka podela zemlje zbog rata u Ukrajini, ulska u EU!

Planeta -

U Bugarskoj se danas održavaju četvrti parlamentarni izbori za manje od dve godine, uz malu nadu da će omogućiti stabilnu vladu u uslovima dubokih podela unutar političke elite u pogledu toga kako rešiti ukorenjenu korupciju u ovoj zemlji, članici EU i NATO, javlja Rojters.

Izbori se održavaju u okolnostima dugotrajnih političkih previranja koja prete da će potkopati bugarske težnje za priključenjem evrozoni 2024. godine, u jeku dvocifrene inflacije i visokih cena energije, što bi mogla bi voditi ublažavanju stava Sofije prema ruskom ratu u Ukrajini.

Glasanje je počelo u sedam sati,, birališta se zatvaraju večeras u 20 časova, kada se očekuju i rezultati izlaznih anketa, dok bi prvi delimični zvanični rezultati trebalo da budu objavljeni sutra u jutarnjim satima.

Predizborne ankete sugerišu da bi u novi parlament moglo ući do osam partija stranaka, a stranka desnog centra GERB bivšega dugogodišnjeg premijera Bojka Borisova vodi sa oko 25 do 26 odsto glasova.

Stranka Nastavljamo promene (PP) reformističkog premijera Kirila Petkova, čija je koaliciona vlada pala u junu ove godine, druga je sa 16 do 17 odsto prognziranih glasova.

Ukoliko ne bude uspelo formiranje koalicione vlade, Bugarska bi bila bi prepuštena privremenoj administraciji koju bi imenovao Rusiji prijateljski nastrojeni predsednik Rumen Radev, navodi britanska agencija.

Političke stranke, svesne ekonomskih rizika zbog rata u Ukrajini, teške predstojeće zime i frustracije birača političkom nestabilnošću, mogle odbaciti razlike među sobom i odlučiti se za tehnokratsku vladu, navodi Rojters ocene bugarskih analitičara.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track