ZELENSKI: Otmica direktora nuklearke Zaporožje je čin ruskog terora
Foto: Printscreen/Facebook

rat u ukrajini

ZELENSKI: Otmica direktora nuklearke Zaporožje je čin ruskog terora

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je sinoć da je otmica glavnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje čin ruskog terora.

-Ovo je još jedan primer jasnog čina ruskog terora, za koji teroristička država mora da snosi sve veću kaznu, rekao je Zelenski u svom noćnom obraćanju.

Ruska patrola uhapsila je Igora Murašova u petak, saopštila je u subotu državna kompanija zadužena za elektranu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je da je Rusija potvrdila taj potez.

Šef IAEA-e pozvao je na oslobađanje Murašova rekavši da njegovo pritvaranje predstavlja pretnju za bezbednost.

-Glavni direktor IAEA-e Rafael Grosi izrazio je nadu da će se Murašov sigurno i brzo vratiti svojoj porodici, kao da će moći da nastavi svoje važne funkcije u postrojenju, objavila je agencija na Tviteru.

IAEA traži pojašnjenja

IAEA je bila u kontaktu s nadležnim telima tražeći pojašnjenja o njegovom privremenom pritvoru, za koji je rekla da ima "vrlo značajan uticaj" na njega i standarde nuklearne bezbednosti i zaštite.

Očekuje se da će Grosi naredne nedelje održati razgovore u Moskvi i Kijevu o stvaranju zaštitne zone oko nuklearke Zaporožje.

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je u nedelju da ga je Grosi u telefonskom razgovoru uverio da IAEA "neće štedeti napore kako bi obezbedila oslobađanje direktora nuklearke Zaporožje koga je otela Rusija".

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track