MI SMO U RATU SA PUTINOM, MORAMO TEŽITI POBEDI: Nemački ministar zdravlja izazvao skandal objavom na Tviteru
Foto: EPA/Filip Singer

NEMAČKA DA NE KLEČI PRED RUSIJOM

MI SMO U RATU SA PUTINOM, MORAMO TEŽITI POBEDI: Nemački ministar zdravlja izazvao skandal objavom na Tviteru

Planeta -

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah iz vladajuće stranke SPD izazvao je skandal objavom na Tviteru, u kojoj je naveo da treba biti iskren i reći da je Nemačka u ratu sa Putinom, preneo je Di Velt.

Lauterbah je tvitovao u subotu uveče kao odgovor na predlog filozofa Ričarda Dejvida Prehta da pojedine države NATO-a treba da garantuju Rusiji da Ukrajina neće biti primljena u NATO.

„Budimo iskreni: šta sada treba da radimo, da klečimo pred Putinom?“, upitao je Lauterbah na Tviteru. „Mi smo u ratu sa Putinom, i nismo njegovi psihoterapeuti. Mora se dosledno težiti pobedi u vidu oslobođenja Ukrajine. Nije važno da li Putinova psiha to može da podnese“.

Pre Lauterbaha, nemački ministar finansija Kristijan Lindner je već govorio o „ energetskom ratu “ kada je takođe tvitovao u korist nastavka korišćenja nuklearne energije, a kancelar Olaf Šolc je u junu rekao: „Putin neće dobiti ovaj rat“.

Međutim, savezna ministarka odbrane Kristin Lambreht (SPD) je reagovala i protivrečila Lauterbahu, navodeći da Nemačka nije učesnik rata.

„Vrlo je jasno – i za nemačku vladu i za ceo NATO: nećemo postati ratna stranka“, poručila je Lambreht u nedelju u programu ARD „Izveštaj iz Berlina“.

Ona je naglasila da se Nemačka od početka sukoba vodi principom neučestvovanja u ratu, i da se to nije promenilo.

Prema Istraživačkoj službi Bundestaga, koncept rata u klasičnom smislu međunarodnog prava karakteriše: oružana borba između država ili grupa država i objava rata ili ultimatum. Napominje se da neki naučnici međunarodnog prava odbacuju ovu drugu karakteristiku i definišu rat kao nasilni čin koji uključuje prekid diplomatskih odnosa.

Kurir.rs/Die Welt

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track