GARDIJAN: Rusija više nema punu kontrolu ni nad jednom pokrajinom koju je anektirala
Foto: EPA-EFE/STRINGER

izveštaj sa terena

GARDIJAN: Rusija više nema punu kontrolu ni nad jednom pokrajinom koju je anektirala

Planeta -

Rusija više nema potpunu kontrolu nad nijednom od četiri ukrajinske pokrajine za koje kaže da ih je anektirala prošle nedelje nakon što su ukrajinske trupe navodno napredovale desetinama kilometara u provinciji Herson na jugu zemlje i ostvarile dodatne dobitke na istoku, izveštavaju novinari sa terena.

Kako prenosi britanski Gardijan, ruska vojska je u ponedeljak priznala da su se kijevske snage probile kroz Hersonsku oblast.

Navode i da su ukrajinska vojska i njene "tenkovske jedinice" uspele da se probiju skoro do sela Zoltaja Balka i Aleksandrovka.

Herson
Hersonfoto: EPA-EFE/STRINGER

Portparol ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske trupe zauzele, kako je rekao, "unapred pripremljenu odbrambenu liniju".

Prema njegovim rečima, oni su nastavili da "nanose ogromnu štetu" ukrajinskim snagama.

Njegovi komentari su priznanje da ukrajinska kontraofanziva na jugu dramatično dobija na tempu, dva meseca nakon što je počela.

Čini se da su ukrajinske brigade postigle svoj najveći proboj u regionu od početka rata, probijajući se kroz liniju fronta i brzo napredujući duž reke Dnjepar.

* Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Kurir.rs/Gardijan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track