NEOPRAVDANA AGRESIJA: EU i SAD osudile lansiranje severnokorejske rakete, Vašington sprema snažan odgovor
Foto: EPA / KCNA

dovođenje regiona u opasnost

NEOPRAVDANA AGRESIJA: EU i SAD osudile lansiranje severnokorejske rakete, Vašington sprema snažan odgovor

Planeta -

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel "snažno" je danas osudio severnokorejsko lansiranje balističke rakete koja je nadletela Japan nazivaju ći to "neopravdanom agresijom".

Ovo ispaljivanje rakete zbog koga je Tokio aktivirao sistem uzbune "namerni je pokušaj" dovođenja bezbednosti regiona u opasnost, napisao je Šarl Mišel u tviter poruci.

"Evropska unija se solidariše sa Japanom i Južnom Korejom", dodao je on.

Mediji u Istočnoj Aziji javili su danas da su oružane snage Severne Koreje jutros po lokalnom vremenu ispalile balističku raketu srednjeg dometa koja je proletela kroz japanski vazdušni prostor i prešla oko 4.600 kilometara pre nego što se srušila u vode Tihog okeana.

SAD u razgovoru sa saveznicima o snažnom odgovoru na severnokorejsko lansiranje rakete

SAD su konsultovale Japan i Severnu Koreju oko preduzimanja "snažnog" odgovora na današnje severnokorejsko ispaljivanje balističke rakete koja je nadletela Japan, saopštila je Bela kuća.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džek Saliven razgovarao je odvojeno sa južnokorejskim i japanskim kolegama da razradi "odgovarajući i snažni međunarodni" odgovor.

U odvojenom saopštenju američka komanda u regionu Azije i Pacifika osudila je ispaljivanje rakete navodeći da "preuzete obaveze Važingtona o odbrani Japana i Južne Koreje ostaju nepokolebljive".

"SAD osuđuju to delovanje i pozivaju Severnu Koreju da se uzdrži od svakog novog ilegalnog i destabilizirajućeg delovanja", navela je američka komanda u saopštenju.

Tokio je danas aktivirao sistem uzbune na rakete u zemlji i pozvao stanovništvo u datoj oblasti da se evakuiše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja