DRUŠTVENIM MREŽAMA KRUŽI NAVODNI SNIMAK PUTINOVOG "NUKLEARNOG VOZA"? Da li sledi eskalacija sukoba? (VIDEO)
Foto: Printscreen Twitter/Raybar

rat u ukrajini

DRUŠTVENIM MREŽAMA KRUŽI NAVODNI SNIMAK PUTINOVOG "NUKLEARNOG VOZA"? Da li sledi eskalacija sukoba? (VIDEO)

Planeta -

Ogroman teretni voz koji je prevozio specijalnu vojnu opremu povezanu sa divizijom ruskog Ministarstva odbrane koja poseduje nuklearno oružje primećen je u pokretu, što je izazvalo strahove od eskalacije rata.

Veliki broj oklopnih transportera (APC) BPM-97 i drugih vojnih vozila viđeni su kako putuju centralnom Rusijom u navodnom snimku koji je objavio proruski kanal Rajbar u aplikaciji za razmenu poruka Telegram, prenosi Dejli mejl.

Pretpostavlja se da su oklopni transporteri nadograđeni kupolama, blindirani i ojačani sistemom za prečišćavanje vazduha kako bi se omogućilo vojnicima koji su u njima da efikasno deluju u slučaju kontinuiranih napada pešadije.

Takva napredna vojna tehnologija navodno pripada 12. glavnom direktoratu ruskog Ministarstva odbrane.

Radi se o specijalnom odseku za skladištenje, održavanje i snabdevanje oružjem Strateških raketnih snaga, ruske vojne jedinice koja kontroliše nuklearne projektile i čini ključni deo Putinova nuklearnog programa.

Vojni analitičar Konrad Muzjika rekao je za Dejli mejl da bi raspoređivanje takvih jedinica moglo da signalizira nadolazeću eskalaciju sukoba od strane ruskog predsednika Vladimira Putina ili da predstavlja najavu nuklearne vežbe velikih razmera.

Snimak se u javnosti pojavio u trenutku kada je NATO upozorio države članice da je ruska najsavremenija nuklearna podmornica Belgorod napustila svoju bazu u Belom moru, a Putinov saveznik, čečenski lider Ramzan Kadirov javno pozvao predsednika da Rusija upotrebi "nuklearno oružje male snage" kako bi preokrenula rat u Ukrajini.

Kurir.rs/Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track