OVO JE ZEMLJA EU SA NAJVIŠE DUŽNIKA: Čak i tinejdžeri u problemu, mnogi rešenje vide u jednoj presudi VIDEO
Foto: Shutterstock

statistika

OVO JE ZEMLJA EU SA NAJVIŠE DUŽNIKA: Čak i tinejdžeri u problemu, mnogi rešenje vide u jednoj presudi VIDEO

Planeta -

U Češkoj postoji 4,4 miliona postupaka prinudne naplate, a čak preko 2.000 maloletnika je prezaduženo. Često se iza ovoga krije nasledstvo dugova od roditelja. Jedna presuda sada daje nadu dužnicima.Jana Czkova više nije verovala da će njen život ikada postati normalan. Kao jedanaestogodišnjakinja je od oca nasledila 800.000 evra dugova koje je njen otac nagomilao neuspešnim poslovima. „Već sam prestala da se borim. Tražim poslove gde mogu da pomognem ljudima, novac me uopšte ne zanima. Poverioci ionako jedu najveći deo“, kaže Čikova.

Njena priča je tipična za problem zaduženja mnogih Čeha. Zbog zakonske regulative koja dugi niz godina nije predviđala tzv lični bankrot, ali i zbog popustljivog odnosa prema lihvarskim kreditima, stotine hiljada Čeha su u dugovima, piše DV.

Najapsurdniji slučajevi su kada deca nasleđuju dugove od roditelja koje je posle nekog vremena gotovo nemoguće otplatiti zbog kamata, kazni i administrativnih troškova.

Sada je presuda donela nadu u živote ovih nevinih dužnika. Prema toj presudi, do daljeg se obustavlja zaplena većeg dela prihoda Jane Čikove, koja radi kao psiholog.

Institut za rešavanje dugova, organizacija koja je nastala na inicijativu građana, redovno šokira češku javnost aktuelnim statistikama. U zemlji sa oko 10 miliona stanovnika trenutno se vodi oko 4,4 miliona postupaka prinudne naplate, koji pogađaju oko 700.000 ljudi. Od toga je čak 2.000 dužnika maloletno. Mnogi odrasli dužnici su u dugovima od detinjstva.

U međuvremenu je promenjen zakon i tzv privatni bankrot je moguć, ali su pravila ovog postupka mnogo stroža nego u drugim zemljama Evropske unije. Nakon petogodišnjeg procesa, sud odlučuje da li je dužnik uložio dovoljno napora da se oslobodi svojih dugova.

Još jedna inicijativa je nedavno pritekla u pomoć onima koji duguju javnim institucijama, poput zdravstvenog osiguranja, radio i TV taksi ili dugovanja u javnom prevozu zbog vožnje bez karte.

Za mnoge je prvobitno mali dug zbog kamata porastao do astronomskih razmera koje je nemoguće platiti. Sada javni poverioci omogućavaju plaćanje prvobitnog duga uz malu dodatnu naknadu. Do sada se 15.000 Čeha oslobodilo dugova zahvaljujući ovoj inicijativi.

Kurir.rs/Poslovni.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track