03:21

SVE ANALIZE IDENTIČNE, ONI SU POLITIČKI NESTABILNI! Ambasador Srbije u Bugarskoj: GERB ima jasan stav prema Rusiji SVE OSTAJE ISTO

KURIR TV

SVE ANALIZE IDENTIČNE, ONI SU POLITIČKI NESTABILNI! Ambasador Srbije u Bugarskoj: GERB ima jasan stav prema Rusiji SVE OSTAJE ISTO

Planeta -

Partija desnog centra Građani za evropski razvoj Bugarske (GERB) bivšeg premijera Bojka Borisova pobednik je vanrednih parlamentarnih izbora u Bugarskoj sa osvojenih 23,5 odsto glasova, odnosno 63 mandata, rezultat je izborne ankete na osnovu 100 odsto prebrojanih glasova.

Doc. dr Željko Jović, ambasador Srbije u Bugarskoj, u uključenju za jutarnji program Kurir televizije dotakao se trenutne političke situacije u Bugarskoj.

- Bugarska nažalost već duži vremenski period živi jednu političku nestabilnost. Kažem nažalost jer čitav region ne može biti politički stabilan i ekonomski prosperitetan ako sve države regiona to nisu. Ono što su se svi analitičari složili je da nije tajna i da se lako može predvideti rezultat. Mi smo u proteklih godinu dana imali nekoliko izbornih ciklusa i svaki put je bio problem nakon izbora. Da li zbog nemogućnosti da se formira stabilna vlada ili zbog nemogućnosti da formirana vlada bude dugoročna - rekao je Jović.

Željko Jović
foto: Kurir Televizija

- Kada je u pitanju GERB radi se o stranci vrlo jasne evroatlanske orijentacije. U tom smislu ne samo da nema mogućnosti od nekog otklona od EU i NATO-a, već su i u predizbornoj kampanji rukovodioci Gerba naznačili čvrstu simbiozu sa EU i jasan stav po pitanju Ruske Federacije - rekao je Jović.

Naime, bugarski analitičari predviđaju da će Borisov teško pronaći koalicione partnere među svojim glavnim rivalima koji ga optužuju da je dozvolio da se korupcija ustali tokom njegove decenijske vladavine koja se završila aprila 2021. godine, navodi britanska agencija.

Uporedo sa izborima prethodnog vikenda Grčka i Bugarska pustile su u rad gasni interkonektor koji spaja dve zemlje, a na koji će se povezati i Srbija koja gradi svoju deonicu od Niša do Dimitrovgrada i dalje do Sofije. Projekat gasnog interkonektora igrati važnu ulogu u osnaživanju energetske bezbednosti Evrope.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja