MASKOVA LEKCIJA AMERIČKOM SENATORU: Prvo je tvrdio da je Krim ruski, a sada pojasnio ko je većina u istočnoj Ukrajini!
Foto: Theo Wargo / Getty images / Profimedia, EPA Michael Reynolds

direktno

MASKOVA LEKCIJA AMERIČKOM SENATORU: Prvo je tvrdio da je Krim ruski, a sada pojasnio ko je većina u istočnoj Ukrajini!

Planeta -

Pre nekoliko dana jedan od najbogatijih, ali i najpopularnijih ljudi na svetu, biznismen i inženjer koji je odgovoran za neslućeni razvoj visoke tehnologije, koju, između ostalog, sada aktivno koristi Pentagon (Starlink , satelitska internet konstelacija kojom upravlja Spejs Eks) - Ilon Mask , objavio je u svom tvitu predlog mirovnog plana za Ukrajinu, prema kojem bi Krim ostao u sastavu Rusije, „kao što je bio od 1783. (do greške Hruščova)“, Krim bi se obezbedilo vodosnabdevanje, u regionima koje je Rusija nedavno pripojila ponovo bi se održavali referendumi pod nadzorom UN, dok bi Ukrajina imala neutralan status.

Generalni direktor Tesle, koji je do juče bio hvaljen da je obnovio internet konekciju u Ukrajini preko Starlink satelita (oni se takođe koriste u vojne svrhe na ukrajinskom tlu za lociranje ruskih snaga), sada se suočava sa teškom osudom Kijeva zbog provokativnog tvita - zapravo Maskove ankete, koja je izazvala veliko interesovanje njegovih sledbenika.

Možda najoštrije reakcije stigle su od donedavnog ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj Andrija Melnika, koji je na potpuno nediplomatski način, u stilu Viktorije Nuland tokom Majdanske revolucije u Kijevu 2014. godine, u svom tvitu odgovorio „odj*bi“ Masku i njegovom mirovnom planu („Odj*bi je moj vrlo diplomatski odgovor tebi“).

Međutim, Mask ne odustaje. Ovaj put je nastavio debatu sa američkim senatorom Lindzijem Grejemom, koji je dan ranije kritikovao njegovu političku inicijativu.

Musk je na svom Tviteru protivkandidatu objasnio da je pogrešio i naglasio, ni manje ni više, da su većina stanovnika istočne Ukrajine Rusi koji više vole Rusiju.

„Ako mislite da je volja naroda važna, mi moramo podržati volju onih koji tamo žive u bilo kom konfliktnom području. Većina Ukrajinaca jasno želi da bude deo Ukrajine, ali u nekim istočnim regionima zemlje, većina stanovništva su Rusi i oni više vole Rusiju“, rekao je Mask.

Ovde treba dodati da je Maskove stavove o ovom pitanju na neki način pohvalio ruski državni vrh, pa je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev nazvao Maska dobrim momkom, dok je u Kremlju njegov predlog ocenjen kao pozitivan signal, iako za Rusiju ima bilo kakvog ponavljanja pomenutih referenduma na jugoistoku Ukrajine je potpuno neprihvatljivo i neće se desiti, kao ni na Krimu.

Kurir.rs/Geopolitika

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track