IRANSKE VLASTI OBJAVILE IZVEŠTAJ O SMRTI MAHSE AMINI: Preminula zbog ranije operacije tumora na mozgu, ne zbog udaraca u glavu
Foto: Printscreen/Twitter

ODBIJAJU ODGOVORNOST

IRANSKE VLASTI OBJAVILE IZVEŠTAJ O SMRTI MAHSE AMINI: Preminula zbog ranije operacije tumora na mozgu, ne zbog udaraca u glavu

Planeta -

Smrt mlade Iranke Mahse Amini u pritvoru je povezana s cerebralnom bolešću i nije izazvana udarcima, pokazuje izveštaj sudske medicine objavljen danas u Iranu.

Dvadesetdvogodišnja Mahsa Amini, umrla je tri dana posle hapšenja 13. septembra zbog kršenja strogih propisa o oblačenju u Iranu koji nalažu ženama da nose veo.

Na demonstracijama u više gradova Irana posle njene smrti, poginule su desetine ljudi, a stotine su uhapšene.

Odeljenje za sudsku medicinu saopštilo je danas u izveštaju da smrt Mahse Amini nije izazvana udarcima u glavu ili u vitalne organe, već da je povezana s hirurškom intervencijom zbog tumora na mozgu koju je devojka imala kada joj je bilo osam godina.

Mahsa Amini je 13. septembra iznenada izgubila svest i srušila se, navela je vlast.

"Ona je imala probleme sa radom srca i padom pritiska. Iako je prebačena u bolnicu Kasra i pored napora medicinskog osoblja, umrla je 16. septembra kada joj je otkazalo više organa izazvano "cerebralnom hipoksijom" (padom dotoka kiseonika u mozak), navodi se u izveštaju.

Medjutim, otac umrle devojke, Amdžad Amini, rekao je još 19. septembra za Frans pres da je ona bila "potpuno zdrava".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track