NEMAČKA DA ZAŠTITI RUSKE DEZERTERE: Kancelar Šolc se zalaže za davanje azila Rusima koji beže od mobilizacije
Foto: EPA/Stephanie Lecocq

provokativna izjava

NEMAČKA DA ZAŠTITI RUSKE DEZERTERE: Kancelar Šolc se zalaže za davanje azila Rusima koji beže od mobilizacije

Planeta -

Nemački kancelar Olaf Šolc založio se za pružanje zaštite ruskim vojnim obveznicima koji beže iz Rusije i traže zaštitu u Nemačkoj, prenose danas nemački mediji.

"Ja sam za to da se ovim ljudima pruži zaštita", rekao je Šolc u razgovoru za dnevnik Noje Osnabriker Cajtung odgovarajući na pitanje treba li vojnim obveznicima koji se ne odazovu na poziv za mobilizaciju u Rusiji pružiti politički azil, prenosi agencija Hina.

On je dodao kako bi pre pružanja zaštite trebalo obaviti bezbednosne provere svakog pojedinačnog podnosioca.

"Naravno da pre pružanja zaštite moramo svakog podnosioca podvrgnuti temeljnoj bezbednosnoj proveri jer na kraju krajeva moramo znati koga puštamo u zemlju", rekao je kancelar.

Pre toga se i ministarka unutarnjih poslova Nensi Fezer založila za pružanje zaštite ruskim dezerterima, ali je nemačka vlada najavila da želi da pronadje rešenje "na nivou EU".

Najveća opoziciona stranka, Unija CDU/CSU se pre toga usprotivila davanju zaštite osobama koje žele da izbegnu mobilizaciju u Rusiji.

"Nije svaki dezerter istovremeno i protivnik Putinovog režima. Paušalno pružanje zaštite je potpuno pogrešno", rekla je potpredsednica poslaničkog kluba Unije Andrea Lindholc.

Otkako je ruski predsednik Vladimir Putin objavio mobilizaciju za oko 300.000 ljudi, 21. septembra, brojni Rusi traže načine kako da izbegnu mobilizaciju i slanje u rat u Ukrajini. Desetine hiljada ljudi već je napustilo Rusiju, odlazeći u Kazahstan, Gruziju i druge zemlje.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track