POSLE IJANA STIŽE DŽULIJA: Nova tropska oluja približava se Centralnoj Americi
Foto: Foto: Printscreen Twitter

novi udar

POSLE IJANA STIŽE DŽULIJA: Nova tropska oluja približava se Centralnoj Americi

Planeta -

Tropska oluja Džulija, koja se približava kopnu Centralne Amerike preko Karipskog mora, postala je u subotu uragan prve kategorije. Vetar u uraganu dostiže brzinu i do 120 kilometara na sat, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

Oluja je već stigla do karipskih ostrva San Andres, Provendika i Santa Katalina, gde živi oko 48.000 ljudi, navodi francuska novinska agencija AFP.

Tamošnje vlasti još nisu prijavile nikakvu veću štetu, ali je kolumbijski predsednik Gustavo Petro proglasio to područje na najvišem nivou pripravnosti. On je naredio hotelima da postave skloništa u slučaju evakuacije.

Očekuje se da će Džulija noću po lokalnom vremenu stići do obale Nikaragve i danju proći ovu centralnoameričku državu, a zatim se u ponedeljak kretati duž pacifičkih obala Hondurasa, Salvadora i Gvatemale, navodi američki Nacionalni centar za uragane.

Oni su takođe upozorili da bi uragan u prvoj polovini sledeće nedelje mogao da izazove poplave opasne po život i klizišta na području Centralne Amerike i južnog dela Meksika.

Oko 6.000 ljudi već je evakuisano iz oblasti Laguna de Perlas u Nikaragvi uoči oluje.

Kurir.rs/24ur

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track