ČESI I NEMCI U EU SE NAJVIŠE PLAŠE GUBITKA BLAGOSTANJA ZBOG RATA I CENE ENERGIJE: Nova anketa
Foto: Foto Andrej Mlakar/Kurir

strah

ČESI I NEMCI U EU SE NAJVIŠE PLAŠE GUBITKA BLAGOSTANJA ZBOG RATA I CENE ENERGIJE: Nova anketa

Planeta -

Najveće bojazni zbog gubitka blagostanja i kakva će biti njihova budućnost posle napada Rusije na Ukrajinu, inflacije i energetske krize u Evropskoj uniji imaju Česi, pošto prema novoj anketi Eurobarometra čak 71 odsto Čeha veruje da će se stanje i naredne godine samo pogoršavati.

Mračne budućnosti, za Česima se plaše najčešće još i Nemci, 64 odsto dok je prosek za celu Evropsku uniju manje od 50 odsto pesimista.

"Ljudi shvataju da smo zbog poskupljenja energije i inflacije u ozbiljnim teškoćama. Istovremeno su ubedjeni da vlada nije dovoljno kompetentna da izadje na kraj sa teškoćama. Logično je da rastu bojazni gde to sve može da završi", kazao je o rezultatima ankete Jan Hartl iz češke agencije za istraživanje javnog mnjenja STEM portalu Seznamzpravy.cz.

Češka, Prag, Protesti
foto: EPA/Martin Divisek

Hartl je dodao da, iako se za sada ne dešava ništa, Česi se plaše da će ostati bez blagostanja do koga su došli poslednjih decenija dok u mirnim vremenima spadaju u zadovoljnije narode sa više od pola anketiranih koji stanje svoje porodice i u zemlji ocenjuju kao dobro.

Pre pandemije Česi su spadali u narode koji u EU gledaju sa najviše optimizma u budućnost, u pandemiji kada se pokazalo da vlada tadašnjeg premijera Andreja Babiša ne zna kojim merama da sa kovidom izadje na kraj Česi su postali najveći pesimisti i vladi je verovalo svega 19 odsto gradjana, da bi se optimizam vratio sa promenom vlade i jenjavanjem pandemije, sve do napada Rusije na Ukrajinu krajem februara.

Anketa Eurobarometra radjena je u julu i avgustu pre nego što je češka vlada saopštila da će dotirati struju i gas domaćinstvima a zatim donela odluku da postavi gornju granicu cena za energente za domaćnstva i manja i srednja preduzeća, dok će velikim preduzećima dotirati deo dobiti izgubljene zbog visokih cena energija.

Češka, Prag, Protesti
foto: EPA/Martin Divisek

Ta odluka vlade premijera Petra Fijale da Česi neće ostati prepušteni sami sebi u krizi proredila je i redove demonstranata koje je na ulice izvela šarolika inicijativa ekstremista, desničarskih i levičarskih, antivakcinaša i drugih antisistemskih pokreta koji traže rušenje vlade, istupanje iz EU, NATO, Ujedinjenih nacija i Svetske zdravstvene organizacije, a okretanje spoljne politike prema Rusiji jer veruju da bi im Moskva odmah isporučila jeftin gas po cenama pre krize.

Dok je početkom septembra, pre odluke o postavljanju granica za cene i kompenzacijama preduzećima antisistemska koalicija na demonstracije nazvane "Češka na prvom mestu" uspela da izvede na Vaclavski trg u Pragu oko 70.000 ljudi, naredne demonstracije posle saopštene odluke imale su upola manje učešće a sindikati su u subotu na svoje demonstracije protiv poskupljenja i za veće plate uspele da okupe tek nekoliko hiljada demonstranata.

"Udeo Čeha koji se kreću u antisitemskim mehurima ne prelazi kao u drugim zemljama 20 do 30 odsto odrasle populacije", kazao je sociolog Hartl.

Kurir..rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja