LUKAŠENKO: Belorusija i Rusija formiraju zajedničke vojne jedinice
Foto: EPA / RAMIL SITDIKOV / SPUTNIK/ KREMLIN

regionalna grupa

LUKAŠENKO: Belorusija i Rusija formiraju zajedničke vojne jedinice

Planeta -

Predsednici Belorusije i Rusije, Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, dogovorili su se da formiraju zajedničku regionalnu grupu vojnih trupa.

Lukašenko je to rekao danas na sastanku sa beloruskim zvaničnicima o bezbednosnim pitanjima, prenela je beloruska agencija Belta.

On je podsetio da je u Sankt Peterburgu, posle neformalnog samita Zajednice nezavisnih država (ZND), imao sastanak u četiri oka sa Putinom.

"U vezi sa zaoštravanjem na zapadnim granicama Saveza (Rusije i Belorusije), dogovorili smo se da rasporedimo regionalnu grupaciju Ruske Federacije i Republike Belorusije. Sve je to prema našim dokumentima. Ukoliko nivo pretnje dostigne sadašnji nivo, počinjemo da koristimo grupe Savezne države", rekao je Lukašenko.

Prema njegovim rečima, osnova ove grupe su Oružane snage Republike Belorusije.

"Moram da vas obavestim da je formiranje ove grupe počelo. To traje, po mom mišljenju, već dva dana. Dao sam nalog da počnemo da formiramo ovu grupu", rekao je beloruski lider.

Lukašenko je takodje naveo da Rusiji sada nije do tog sukoba, i da "ima dovoljno problema." Naveo je da je juče nezvaničnim kanalima upozoren na udare na Belorusiju sa teritorije Ukrajine.

"Moj odgovor je bio jednostavan: Recite predsedniku Ukrajine i ostalim nenormalnim ljudima, ako su još tu, da će im Krimski most izgledati kao cveće, samo ako svojim prljavim rukama dotaknu bar jedan metar naše teritorije", naveo je Lukašenko.

Lukašenko je na današnjem sastanku rekao i da će nekoliko hiljada ruskih vojnika biti stacionirano u Belorusiji, prenosi američka agencija Asošiejted pres.

On nije naveo konkretan broj, ali je rekao da ih neće biti samo hiljadu.

"Budite spremni da primite ove ljude u najskorije vreme i postavite ih tamo gde je potrebno, u skladu sa našim planom", kazao je Lukašenko beloruskim zvaničnicima.

Teritoriju Belorusije, sa kojom ima bliske ekonomske i vojne veze, Rusija je koristila za slanje trupa u Ukrajinu na početku invazije.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track