VIKTOR ORBAN: Sa Angelom Merkel ne bi bilo rata u Ukrajini, nada za mir je Donald Tramp
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

NEUOBIČAJENO OTVORENE IZJAVE

VIKTOR ORBAN: Sa Angelom Merkel ne bi bilo rata u Ukrajini, nada za mir je Donald Tramp

Planeta -

Mađarski premijer Viktor Orban je u intervjuu za nemački Berliner cajjtung, dat tokom razgovora u u organizaciji „Berliner cajtung i magazina „Cicero“ u Berlinu da sa da sa Angelom Merkel danas ne bi bilo rata u Ukrajini, a da je nada za prekid sukoba Donald Tramp.

Orban je rekao da primirje mora da bude dogovoreno između Amerike i Rusije,i da se rat tako može završiti.

"Onaj koji veruje da rat može biti završen rusko-ukrajinskim pregovorima „ne živi na ovom svetu“, jer je realnost drugačija", rekao je Orban, koji je istakao da Ukrajina može da se brani protiv Rusije samo zato što je vojno podržava SAD.

On je takođe ocenio da američki predsednik Džo Bajden nije pravi pregovarač za američku stranu, jer je dao neke izjave o Putinu posle kojih je teško voditi pregovore.

„Zvučaće možda brutalno što ću reći, ali nada u mir je Donald Tramp“, rekao je Orban.

Premijer Mađarske je na pitanje koji je razlog napada na Ukrajinu rekao da to ne zna, i da nerado odgovara na to pitanje, jer njega ne zanima Putin, već Mađarska, EU, i koji je evropski interes.

Rekao je i da je 2014. aneksijom Krima moglo doći do rata, ali je zahvaljujući pregovaračkom spretnošću tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel sprečen.

Na pitanje da li bi aktuelni rat Merkelova mogla da spreči Orban je jasno odgovorio „Sa Angelom Merkel danas ne bi imali rat u Ukrajini“.

(Kurir.rs/Berliner cajtung)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track