TREĆI DAN RAKETNIH NAPADA: Osuda Rusije u UN, Francuska isporučuje Ukrajini radarske i protivvazdušne sisteme! VIDEO
Foto: Profimedia

nastavlja se raketiranje

TREĆI DAN RAKETNIH NAPADA: Osuda Rusije u UN, Francuska isporučuje Ukrajini radarske i protivvazdušne sisteme! VIDEO

Planeta -

Rusko raketiranje Ukrajine nastavljeno je i danas, 230. dana rata. Vazdušna opasnost je proglašena u osam regiona. U toku je treći dan raketnih udara na kritičnu infrastrukturu Ukrajine.

Usvojena rezolucija UN kojom se osuđuje Rusija

Generalna skupština Ujedinjenih nacija večeras je velikom većinom usvojila rezoluciju kojom se osuđuje Rusije zbog odluke da pripoji četiri ukrajinske oblasti na osnovu rezultata referenduma, održanih u ratnim uslovima a bez prisustva izbeglog stanovništva, javljaju svetski mediji.

Za rezoluciju koju su predložile zapadne zemlje a kojom se aneksija Hersonske, Zaporoške, Donjecke i Luganske oblasti proglašava ilegalnom, glasale su 143 zemlje. Pet zemalja bilo je protiv, a od glasanja se uzdržalo 35 zemalja.

Protiv rezolucije glasale su Severna Koreja, Belorusija, Nikaragva, Sirija i Rusija. Među zemljama koje su se udržale od glasanja su Kina, Indija, Kazahstan, Jermenija, Kirigistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Mongolija, Pakistan, Kuba i brojne afričke zemlje, među kojima i Južna Afrika.

POMOĆ UKRAJINI U ODBRANI OD DRONOVA

Francuska će isporučiti radarske i protivvazdušne sisteme Ukrajini u narednim sedmicama, prvenstveno da bi pomogla toj zemlji u odbrani od dronova, izjavio je večeras francuski predsjednik Emanuel Makron.

Makron u intervjuu televiziji "Frans 2" nije otkrio detalje o tipu naoružanja niti je precizirao o kojoj količini je reč.

Pariz je ranije isporučio Ukrajini protivavionske rakete "mistral", koje se ispaljuju sa ramena.

Francuski predsednik je dodao da Pariz radi sa Danskom na slanju dodatnih haubica tipa "cezar" u okviru vojne pomoći Kijevu.

Stiglo pojačanje Kijevu iz Velike Britanije

10.000 vojnika VSU danas je završilo vojnu obuku u Britaniji i vratilo se u Ukrajinu da bude raspoređeno na frontu, saopštila je Višegrad 24 Informativna grupa.

Teško je proceniti pouzdanost podataka o broju vojnika. Izveštava se da je ovo druga grupa ljudi, koja je obuku završila u Velikoj Britaniji.

Ukrajinska vojska: Oborena 4 helikoptera

Od 8.40 do 8.58 časova 12. oktobra, protivvazdušne raketne jedinice Vazduhoplovstva uništile su najmanje četiri neprijateljska jurišna helikoptera (pretpostavlja se da je Ka-52) na jugu Ukrajine, saopštile su ukrajinske vojne vlasti.

Jednica Vagner upala u Bahmut

U toku su ulične borbe u samom gradu Bahmutu(Artjemovsk) grad koji pre rata imao oko 80 000 stanovnika, borbe se vode između plaćenika organizacije Vagner i ukrajinske vojske. U borbama je zapaljena kuća gradonačelnika Bahmuta

Nad Belgorodom delovala PVO protiv dronova

Ruska PVO borbeno je delovala danas oko 13 časova po lokalnom vremenu kada su presrtnuti dronovi kamikaze sa kojima su ukrajinci pokušali da napadnu taj ruski pogranični grad!

Napadnuta Sumska oblast

Šef administracije Sumske oblasti Dmitrij Živicki najavio je napade na energetski infrastrukturni objekat u regionu.U Šostinskom i Sumskom okrugu došlo je do vanrednog nestanka struje. Elektrana kamensku na udaru

Dronovima kamikazama napadnuta Dnjepropetrovksa oblast

Dronovi „Geran-2“ (Šahid-136) pogodili su brojne objekte Oružanih snaga Ukrajine u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Građani ukrajine pozvani na štednju struje

U nekoliko regiona Ukrajine ponovo je nestalo struje osim Hmeljničko oblasti, stanovnici Poltave nemaju struju, takođe i Černigovska oblast, ali i drug regioniU međuvremenu, vlasti i dalje traže od Ukrajinaca da štede struju.

Mole se da ne koriste električni energiju u špicu kada se vraćaju sa posla i pripremaju večeru od 17 do 23 časa.

Vazdušna opasnost proglašena za ceo centralni deo i jug Ukrajine

Proglašena vazdušna uzbuna u centru i jugu Ukrajine, uključujući Odesu, javljaju ukrajinski mediji. Posle dronova kamikaza ponovo je krenuo napad krstarećim raketama na ciljeve širom Ukrajine.

Hmeljnicki bez struje

Većina Hmelnicke oblasti u Ukrajini je bez struje, električni saobraćaj ne radi, snabdevanje vodom je ograničeno, saopštile su regionalne vlasti

U Ukrajini 105 naselja bez struje

U Ukrajini je 105 naselja ostalo bez struje, saopštio je predstavnik kabineta Zelenskog. Kao rezultat udara visokopreciznim oružjem, onesposobljeni su mnogi objekti energetske infrastrukture, uključujući i termoelektrane

Rusija uništila 30 posto ukrajinske energetske infrastrukture

7.35 Ruski raketni udari u protekla dva dana uništili su 30 posto energetske infrastrukture Ukrajine, Ruska Federacija je gađala energetske objekte zemlje, izjavio je ukrajinski ministar energetike Herman Galuščenko.

Eksplodirala bomba na ulazu u pijacu u Melitopolju

7.31 Na centralnom ulazu na gradsku pijacu u Melitopolju eksplodirala je improvizovana eksplozivna naprava. Prema preliminarnim informacijama, niko nije povređen.

Dronovi kamikaze, Geran-2, Šahid 136
foto: FOTO: Printscreen Telegram

Meta Nikolajev

7.20 Od 06:35 po moskovskom vremenu u osam regiona Ukrajine objavljena je uzbuna za vazdušni napad. Kao i juče, napad počinju ga dronovi-kamikaze Geran-2 koji su već nad Ukrajinom... U Nikolajevskoj oblasti čuju se eksplozije, prenose ukrajinski mediji. U regionu je proglašena vazdušna uzbuna.

Kurir.rs/A.M.

*Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim, i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti, kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške. Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track