POLJSKI OPERATER: Otrkiveno curenje na naftovodu DRUŽBA koji isporučuje naftu u Nemačku! Curenje registrovano kod Plocka!
Foto: Profimedia

sabotaža ili kvar

POLJSKI OPERATER: Otrkiveno curenje na naftovodu DRUŽBA koji isporučuje naftu u Nemačku! Curenje registrovano kod Plocka!

Planeta -

Poljski operater PERN saopštio je da je otkrio curenje na nafotovodu Družba, koji isporučuje rusku naftu u Nemačku.

Prekid je otkriven kasno u utorak pomoću automatizovanih sistema na jednom od dva niza gasovoda,oko 70 kilometara od grada Plocka u centralnoj Poljskoj, navodi se u saopštenju kompanije u sredu.

U ovom trenutku uzroci incidenta nisu poznati“, saopštio je PERN, dodajući da je njegovo osoblje i vatrogasci raspoređeni na licu mesta kako bi procenili situaciju i obezbedili područje.

Naftovod Družba je jedna od najvećih mreža za transport nafte na svetu, koja se proteže oko 4.000 km i dovodi naftu iz Rusije u Ukrajinu, Belorusiju, Poljsku, Mađarsku, Slovačku, Češku, Austriju i Nemačku.

Curenje na gasovodu Družba usledilo je posle eksplozija koje su otkrivene krajem septembra na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru, koji povezuju Rusiju sa EU preko Nemačke. Smatra se da je incident rezultat sabotaže.

Kurir.rs/RT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track